FOTOS. Es presenta el cinquè volum de ''Nou XXI. Taradell, història, imatges i memòria''

Divendres, 08/12/2023

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font va ser l'escenari dissabte de la presentació del cinquè volum de la col·lecció "Nou XXI. Taradell, història, imatges i memòria". La presentació va anar a càrrec de Pep Ramírez, membre del consell de redacció, que va presentar el nou equip de coordinació, i de Míriam Martínez, regidora de Cultura i Patrimoni. També hi havia la presència dels autors

Presentació del 5è Volum IX XXI (1)

En aquest volum s'hi poden trobar nous temes que recullen el testimoni i la recerca de temes d'àmbits taradellencs i que han elaborat Lluc Santa Coloma, Míriam Martínez, Jaume Oliver, Laia Camprubí, Rosa Papell, Jordi Baucells, Laia Miralpeix, Pere Espinet, David Vilasís i Xavier Burillo.

  • La petjada prehistòrica a Taradell. Lluc Santa Coloma i Vila fa una acurada valoració dels vestigis prehistòrics que es conserven al nostre poble i ens dona una visió analítica dels diferents jaciments.
  • El bandolerisme a Taradell. Uns fets inèdits de l'any 1631, a la llum de la confessió judicial de Joan Sala, àlies Serrallonga. Míriam Martínez i Jaume Oliver desvelen una nova troballa històrica. Un document inèdit trobat a l'Arxiu Històric Provincial de Saragossa aporta nova informació sobre la petjada del bandoler Serrallonga a les nostres contrades.
  • Les dones a les fàbriques tèxtils del segle XX a Taradell. Laia Camprubí i Preseguer acosta la realitat de les dones que van treballar a les fàbriques tèxtils del nostre poble i la dificultat que comportava el fet d'estar lligades a una doble jornada laboral, la de la fàbrica i la de la llar.
  • Les catifes de flors a Taradell. Rosa Papell i Coma ens acosta a una tradició efímera al nostre poble: les catifes de flors del Corpus. I ho fa de la mà de les imatges del seu pare, Pere Papell i Puig. Unes imatges que ens mostren un Taradell implicat en les tradicions religioses.
  • El descobriment d'una espècie invasora a Taradell, la tórtora turca l'any 1984. Jordi Baucells i Colomer ens explica, d'una manera breu i clara, com ha succeït l'adaptació d'una nova espècie d'au als nostres boscos.
  • Una aproximació a la literatura taradellenca (2). Escriptors/es i escrits sobre Taradell de la primera meitat del segle XX. Laia Miralpeix i Tarrats continua amb la recopilació de tots els escriptors i escriptores taradellencs que ja va iniciar en el volum anterior, situant-se en aquest cas a la primera meitat del segle XX.
  • Les orquídies de Taradell. Pere Espinet i Godayol i David Vilasis i Boix fan una descripció de les característiques de les orquídies i un inventari dels diferents tipus d'orquídies que podem trobar al nostre terme.
  • Les colònies escolars de l'Ajuntament de Barcelona a Taradell (1908-1915). De la mà de Xavier Burillo i Royo descobrim que Taradell va ser el destí de grups d'escolars barcelonins per venir a gaudir de les seves colònies estivals.

Fotos i/o vídeos relacionats

Presentació del 5è Volum IX XXI (1)Presentació del 5è Volum IX XXI (10)Presentació del 5è Volum IX XXI (11)Presentació del 5è Volum IX XXI (12)Presentació del 5è Volum IX XXI (13)Presentació del 5è Volum IX XXI (14)Presentació del 5è Volum IX XXI (15)Presentació del 5è Volum IX XXI (16)Presentació del 5è Volum IX XXI (17)Presentació del 5è Volum IX XXI (18)Presentació del 5è Volum IX XXI (19)Presentació del 5è Volum IX XXI (2)Presentació del 5è Volum IX XXI (20)Presentació del 5è Volum IX XXI (3)Presentació del 5è Volum IX XXI (4)Presentació del 5è Volum IX XXI (5)Presentació del 5è Volum IX XXI (6)Presentació del 5è Volum IX XXI (7)Presentació del 5è Volum IX XXI (8)Presentació del 5è Volum IX XXI (9)