Es presenta l'Arxiu Papell amb més de 13.000 fotografies

També es va inaugurar una exposició amb una mostra d'aquestes fotografies que es pot veure a Can Costa. 

Diumenge 13/10/2019

Divendres al vespre, a la Biblioteca de Taradell, es va fer la presentació de l'Arxiu Fotogràfic Pere Papell i Puig (Taradell, 1936-1999), que s'incorpora a l'Arxiu Fotogràfic de Taradell gràcies a un conveni entre l'Ajuntament i els hereus de Pere Papell: la seva dona, Carme Coma i Boixó, i els seus dos fills, Rosa i Pere Papell. Es tracta de 13.662 fotografies que va fer "aproximadament des del 1955 i fins al 1999. Es tracta d'un material fotogràfic de gran importància pel valor històric i social del fons ja que ens mostra imatges quotidianes de Taradell entre els anys 1950 i 1990. Unes imatges d'un temps que ja és història i que constitueix un valuós testimoni gràfic de l'evolució del poble a través de la mirada d'un taradellenc com era en Pere Papell, un gran narrador visual. Rosa Papell, la seva filla, va explicar que "estem convençuts que el nostre pare, un enamorat del seu poble, estaria molt content de saber que la seva obra restarà custodiada i en bones mans, amb l'únic objectiu de poder ser utilitzada per aquelles entitats, taradellencs i taradellenques o persones que necessitin documents gràfics".

Des de l'Arxiu Fotogràfic de Taradell, Laia Miralpeix va explicar el procés de digitalització que ha anat a càrrec de l'empresa Serveis Integrals de Fotografia de Barcelona i que s'ha fet en dues fases: "La primera va començar al maig del 2017 i va finalitzar al febrer del 2018. La segona es va allargar fins al març del 2019 ja que pel fet d'estar guardats en llaunes les tires de negatius havien agafat forma i mostraven un grau de sequedat extrema. Per recuperar l'estat mínim per poder ser manipulats es va haver de modificar la tendència dels negatius a cargolar-se i poder deixar-los plans. Així doncs es va haver de modificar la corbatura del material i dotar-lo d'humitat relativa estable i controlada. Aquest procés va durar entre 3 i 7 mesos, segons l'estat del material.

Fons Papell

Fons Papell (2)

 

Els familiars de Pere Papell van mostrar, durant la presentació, unes 150 imatges recollides en diferents temes que van servir per resumir davant els assistents el que es pot trobar en l'Arxiu Pere Papell. Fotografies de festes o d'activitats que ja on es fan o entitats ja desaparegudes com les enramades típiques del Corpus, els inicis de l'Agrupament Rocaguinarda, el Domund, la Setmana Santa, però també els Tonis, el futbol i la construcció i el desenvolupament de les diverses activitats al Parc d'Esports, l'Esbart Sant Genís, la fàbrica d'El Tint on treballava, la rectoria i el Centro, l'església i el campanar, el poble i els seus carrers i també les botigues i la seva gent. L'acte també va comptar amb una xerrada sobre tècnica fotogràfica de Manel Serrano que va explicar, a partir d'exemples de fotografies fetes per Pere Papell, la composició d'aquestes. 

Tot seguit es va inaugurar una exposició que mostra una quarantena de fotografies de l'Arxiu Pere Papell que s'ha fet coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort. L'exposició que es pot veure fins al 28 d'octubre es complementa amb una mostra de càmeres antigues i material que Pere Papell feia servir per revelar les fotografies.