Els Tonis de Taradell elaboren un protocol de benestar animal per preservar el futur de la festa

La festa taradellenca és pionera en un protocol que pretén protegir i cuidar els animals.

Diumenge, 15/12/2019

Els Tonis de Taradell han estat pioners en l'elaboració d'un protocol d'avaluació animal, que garanteix “la participació dels animals de forma racional procurant sempre i en tot moment respectar el seu benestar físic i mental”. Així ho va explicar Josep Preseguer, president de la Festa dels Tonis, i Marco Jacho i Mònica Pladevall, d'Inti Veterinaris, que s'ha encarregat de l'elaboració del protocol, en una reunió que es va fer fa quinze dies amb els participants del passant de Taradell.

Xerrada Tonis Taradell_2019 protocol

 

En ella es va posar sobre la taula “les dificultats i traves, cada vegada més altes i exigents, per poder portar a terme la festa” i es va explicar el protocol elaborat “com una eina que necessitem perquè la festa tiri endavant”, va dir Marco, destacant que l'objectiu és “conservar una tradició”. En aquest sentit van demanar “la col·laboració de tots perquè la festa serà valorada i si aprovem, la salvarem”. En aquest sentit van afegir que “ja ho estem fem bé, però, com tot, sempre hi ha coses a millorar i això és el que volem fer per mantenir la festa”, que el 2011 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional. Preseguer també va destacar que, malgrat les discrepàncies amb FAADA (la Fundació per a l'Assessormaent i Acció en Defensa dels Animal), el protocol s'ha fet conjuntament amb l'associació i també té el suport del Departament de Cultura. Els Tonis de Taradell fa dos anys que treballen amb aquest protocol però “no havíem pensat mai que arribaríem a aquest extrem”.

Tonis-2019_diumenge-117.jpg

 

Aquest protocol compta amb els quatre punts bàsics del benestar animal (comportament, salut, allotjament i alimentació) i s'ha dividit en quatre fases: responsabilitat i organització i l'abans, el durant i el després del passant. En aquest sentit es va comunicar que els animals que participin a la festa hauran de complir unes condicions “tant en el seu lloc d'origen com en el passant”. D'aquesta manera no s'acceptaran participants que no s'hagin inscrit prèviament (abans del 10 de gener) i no hagin omplert una fitxa amb dades de l'animal.

Tractar bé els animals (des d'un carro ben carregat a uns guarniments que no fan mal, no cridar, no parar durant tot el passant o que no hi hagi música (només gralles) són altres punts destacats d'un protocol que també contempla una formació pels responsables de portar els carruatges. Tot plegat una “eina que necessitem per conservar una tradició que, malgrat que FAADA vol suspendre, nosaltres donem i tenim arguments i patrimoni per mantenir-la però moltes festes dels Tonis de Catalunya desapareixeran”.

El protocol elaborat des dels Tonis de Taradell, el primer d'aquestes característiques a nivell català, servirà d'exemple per altres entitats que hauran de fer el seu protocol si també volen salvar la festa.