Els Tonis comencen a trotar a Ràdio Taradell

Dissabte, 09/01/2016

Com és habitual, Ràdio Taradell ha fet aquest dissabte al matí un programa especial dedicat a la Festa dels Tonis. Pels estudis han passat la cuinera Montserrat Barratxina, membres de la Comissió dels Tonis, l'hereu 2015 i els candidats a succeir-lo, i diversos experts en el món de la castanya i del castanyer, la temàtica escollida aquest any pels Tonis.

Els candidats a hereu 2016


Un dels moments més divertits del programa ha estat la visita que ens han fet els candidats a hereu 2016: Bernat Pladevall, Gerard Sañé, Guillem Rovira, Guillem Soler, Jordi Estrada, Oriol Sentmartí i Raül García, nascuts el 1993. Com sempre, s'han mostrat vergonyosos, però amb ganes de ser hereus i col·laborar amb el poble. A diferència d'altres anys, sembla que tots tenen ganes de ser-ho. Els han acompanyat l'hereu sortint, Albert Codina, i la pubilla, Anna Piella, que són parella. S'ha notat que el sabia greu "trencar" aquesta relació d'hereu-pubilla.

El castanyer, més enllà de la castanya


160109_Quim_Solé-300x225.jpgEl castanyer és la temàtica escollida pels Tonis per aquesta edició del 2016. Quim Solé, del Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau, ha explicat a Ràdio Taradell l'èxit de la castanya del Montseny, de la qual se'n van collir 12.000 quilos l'any passat. Malgrat aquesta xifra astronòmica, assegura que "té més demanda que oferta" i que, fins i tot, reben visites de Suïssa o Alemanya que els encanta el gust de la castanya de Viladrau.

Aquest centre, que rep visites durant tot l'any, dóna feina a 42 persones que recullen castanyes i a altres persones i empreses col·laboradores que fan tot tipus de productes. "Ens funcionen molt bé tots aquests productes derivats de la castanya o bé de la fusta", ressalta Solé. La castanya torrada, però, és el producte que més es ven, bàsicament pels volts del 31 d'octubre, però, per exemple, també té molta sortida el formatge de castanya. Des de Viladrau, estan convençuts que el futur de la castanya està garantit i Solé té un objectiu molt clar: "Salvar tots els castanyers del Montseny i que cada cop s'hi sumi més gent, perquè encara hi ha moltes zones de bosc per nejetar".

Ara bé, Josep Mataró, president de l'Associació de Propietaris del Montseny, destaca que el castanyer d'aquesta zona sobreviu, sobretot, pels usos que se li dóna a la fusta, més que per la castanya. "La castanya és conseqüència de la bona gestió dels boscos", assegura Mataró. Pel que fa a la castanya, explica que la del Montseny "és la millor que hi ha", malgrat que lamenta que s'ha estudiat poc per poder dir quines diferències hi ha amb castanyes d'altres llocs. Reclama que "les finques forestals siguin rendibles", la qual cosa garantirà el futur de la castanya del Montseny.

160109_Joan_Serra.jpgEn la mateixa línia, Joan Serra, de la Comissió dels Tonis, ens ha explicat què trobarem a l'exposició El castanyer, passat, present i futur, que s'inaugurarà aquesta tarda a Can Costa. Sobretot, ha parlat del castanyer com un arbre "que serveix per a tot". La mostra es podrà visitar fins al 4 de febrer.

En aquesta exposició, hi ha participat el Centre Especial de Treball Areté, de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, que dóna feina a 17 persones d'Osona que tenen malalties mentals. La seva gerent, Mercè Generó, ha agraït als Tonis que hagin comptat amb la seva aportació en aquesta exposició dedicada a la fusta. La fusta és una de les àrees que treballa el CET Areté.

Les receptes de la Montserat Barratxina


La Montserrat Barratxina també és un clàssic del programa especial que Ràdio Taradell dedica als Tonis. Aquest any, ens ha presentat les següents receptes: cabdells amb patates, salmó fumat, ou i gambes; pollastre farcit d'escamarlans, pastís de taronja i gelat de xixona al cafè.

160109_barratxina.jpg

La Festa dels Tonis


Durant el programa, hem parlat àmpliament de la Festa dels Tonis amb Sïlvia Arau i Núria Vivet, membres de la junta organitzadora. Jaume Cutrina, de Protecció Civil, ens ha explicat els talls circulatoris que hi haurà demà amb motiu del passant dels Tres Tombs i ens ha donat consells importants de cara a la seguretat.

160109_tonis.jpg

160109_cutrina.jpg