Dues taradellenques, voluntàries al camp d’Idomeni

Dimarts, 10/05/2016

El poble ajuda al poble és un grup format per diferents persones d'Osona que s'ha unit per aportar la seva ajuda, de manera totalment voluntària, als refugiats de la guerra de Síria. Les taradellenques Ivet Clapés i Anna Vidal formen part d'aquest grup. Fa uns quinze dies van tornar de la seva visita al camp de refugiats d'Idomeni, a Grècia, on van portar material i van ajudar als damnificats en allò que van poder.

160510_voluntaris_refugiats.jpgClapés i Vidal van decidir ser voluntàries i “no quedar-nos de braços creuats” després del visionat del reportatge To Kyma, de David Fontseca, segons explicaven al programa L'andana de Ràdio Taradell. Llavors van conèixer a en Jad, un vigatà d'origen sirià, que tot just havia tornat d'ajudar a Lesbos i amb el qual van organitzar el grup El poble ajuda al poble. La primera idea que va sorgir va ser  “fer una recollida de material, enviar-lo i anar allà a distribuir-ho”, però “no va ser tan fàcil”. El contenidor que portava aquest material va arribar quan elles ja havien tornat i va ser en Jad qui va encarregar-se, amb altres voluntaris, de repartir-lo. Segons explicava en Jad, “hi ha una màfia de contenidors, de les donacions i del material” que fa que es reparteixi una mínima part de les donacions que hi ha.

Per Vidal, “veure la situació allà és dur, molt dur. Famílies senceres, gent que viatja sola, nens, molta gent gran, gent amb discapacitat... vivint en tendes de campanya”. Assegura que es va sorprendre molt i que no s'esperava una situació com aquella.

160510_voluntàries_refugiats-2-300x225.jpgClapés no descarta tornar a anar-hi, tot i que explica que la situació “és desbordant, hi ha tantes coses a fer que no saps massa bé com fer-ho”. Durant la seva estada, van passar molta estona parlant amb la gent, jugant amb els nens, ajudant a cuinar i repartint material. De tot això, Clapés explica que si hi tornés “segurament trauria part d'això per dedicar-me més a jugar amb els nens”, ja que segons la seva experiència “és realment el que es necessita, una abraçada, un petó, una atenció... Són persones que fugen de casa seva, no marxen perquè vulguin, sinó per salvar la seva vida. És una obligació. Això fa que també hi hagi un trauma”.

Des que van tornar d'Idomeni, la Ivet, l'Anna i en Jad estan dirigint el voluntariat cap a un altre àmbit, el d'explicar la situació que es viu als camps de refugiats partint de la seva pròpia experiència. “El que podem fer ara és pedagogia, transmetre aquesta situació i comunicar-ho i explicar-ho tantes vegades com faci falta”, explica la Ivet. Tenen clar que “des d'aquí també podem actuar”, que “tenim molta responsabilitat a l'hora de votar, de transmetre valors i d'educar”.

Tots aquells que vulguin ajudar en aquest projecte, es poden posar en contacte a través del correu electrònic elpobleajudaalpoble@gmail.com. També podeu seguir la feina que fan a través de la seva pàgina de Facebook.

160510_voluntàries_refugiats-1-300x225.jpg

160510_voluntàries_refugiats-3-225x300.jpg

Escolta l'entrevista: