Classe magistral de literatura en la presentació del recull de les obres guanyadores del Premi Solstici (2008-2017)

Dilluns, 18/12/2017

La Biblioteca de Taradell va acollir dissabte una jornada literària que va presidir la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. El motiu era la presentació del llibre Premi Literari Solstici 2008-2017 que recull les 56 obres guanyadores d'aquest certamen en els deu darrers anys. Antoni Pladevall i Arumí, membre de la Comissió Premi Solstici, va recordar que aquest és el segon llibre del Premi Solstici, ja que en un altre es recullen les cinc primeres edicions. Pladevall va fer un repàs a la tradició taradellenca per "promoure la literatura". Va dir que "Taradell pot presumir d'haver tingut inclinació per la creació literaria" i va recordar que "en els últims 40 anys hi ha hagut 5 o 6 inciatives que ho confirmen". La primera, el 1974, amb el Premi Jordi Capell de lectura. Més endavant amb el Premi Vila de Taradell, unes sessions poètico-musicals o els actes d'homenatge a Carles Riba i Pere Quart que van donar pas, l'any 2003, al Premi Literari Solstici. Pladevall va destacar "l'empenta de la directora de la Biblioteca, Eva Leucó, per tirar endavant el projecte" i, dedicant unes paraules als guanyadors va dir que "amb aquest llibre heu tornat a guanyar el premi". Pladevall va concloure dient que "amb aquest llibre es pot veure una panoràmica conjunta,amb força qualitat, dels escriptors dels Països Catalans".

Borràs va pronunciar la conferència Lectura i llibertat oferint una classe magistral de literatura a través de versos d'autors en llengua catalana. Va ser a través de les postals impreses des de la Institució Catalana, en el marc dels 80 anys de la seva creació “per mantenir viu el patrimoni literari”. Postals que portaven un missatge en forma de text que Borràs va enllaçar amb un discurs molt amè, divertit i ple de cultura. Va començar amb un text de Ramon Muntaner i que posava 'Què us diré' i va acabar recitant la poesia de Miquel Martí i Pol Solstici. Entremig una cinquantena llarga de textos d'autors catalans, valencians i mallorquins i que Borràs va fer servir de fil conductor d'una conferència que va parlar de paraula i de llibertat. Precisament a la primera fila es van guardar quatre cadires amb un llaç groc en record de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Joaquim Forn i Oriol Junqueres. I com que “a vegades les paraules van acompanyades amb música”, Borràs no va poder evitar cantar un fragment d'un tema de Maria del Mar Bonet a partir del fragment ‘I més tard quan te'n vagis serà l'hivern cada nit' que va aixecar els aplaudiments dels assistents que pràcticament omplien la Biblioteca. Per finalitzar va convidar “a seguir llegint, perquè la literatura no s'acaba en un llibre, no s'acaba mai”. Xavier Capell, en nom de Roser Oller de Capell, impulsora del Premi Infantil Jordi Capell que també forma part del Premi Literari Solstici; Pilarín Bayés que ha il·lustrat el llibre, Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell que va dir que “invertir en cultura sempre és garantia d'èxit o Magda Codinas, d'Òmnium Cultural, van destacar la importància del premi Literari Solstici que enguany va celebrar els 15 anys i sobretot d'un certamen que “promou la llengua catalana”. L'acte va comptar amb l'acompanyament musical d'Ensemble de clarinets Eòlia i al final de l'acte es va fer entrega del llibre als guanyadors del premi assistents a l'acte.

Fotos i/o vídeos relacionats

Recull-Solstici-11.jpgRecull-Solstici-10.jpgRecull-Solstici-9.jpgRecull-Solstici-8.jpgRecull-Solstici-7.jpgRecull-Solstici-6.jpgRecull-Solstici-5.jpgRecull-Solstici-4.jpgRecull-Solstici-3.jpgRecull-Solstici-2.jpgClasse magistral de literatura en la presentació del recull de les obres guanyadores del Premi Solstici (2008-2017)