Així serà la Diada a Taradell

Divendres, es formarà una columna a la Marxa dels Vigatans; dissabte, es convoca una Marxa de Torxes, i, diumenge, hi haurà l'acte institucional a Taradell i la manifestació de Barcelona.

Del 09/09/2022 al 11/09/2022

Un any més, Taradell viurà diverses activitats els pròxims dies per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Després de dos anys amb restriccions, aquest cop es podrà celebrar sense mesures. La primera de les propostes serà aquest mateix divendres, en què la Marxa dels Vigatans, organitzada per Òmnium Osona, tornarà a comptar amb una columna taradellenca.

La caminada popular de la Columna Francesc Sant Miquel de Mont-rodon va de Taradell a Vic passant per Santa Eugènia de Berga, on es fa una breu parada d'avituallament. La concentració és a les 5 de la tarda a la plaça de les Eres i se sortirà al cap de mitja hora. A més d'Òmnium i l'ANC Taradell, també hi col·laboren l'Esbart Sant Genís, els Geganters i els Tonis. Un cop a Vic, la Marxa dels Vigatans té la plaça Major com a escenari principal, on es commemoraran els fets del 1714.

Marxa dels Vigatans 2019 (8)

Una de les novetats arribarà dissabte, dia 10. S'ha convocat un acte de conscienciació i reivindicació de la rellevància històrica de l'11 de setembre de 1714, sota el títol Via fora!. L'acte s'iniciarà amb una Marxa de Torxes des del Dipòsit de Can Costa, que estarà obert també des de les 8 del vespre per a tothom que vulgui pujar-hi (en grups de dues persones) a contemplar les vistes. A partir d'aquí, es convida a tota la població a formar la Marxa de Torxes, que recorrerà els carrers i camins de l'entorn del nucli. Seguidament, a la plaça de les Eres, es llegirà el ban de consens que van redactar els Tres Comuns abans de la rendició el dia 11 de setembre de 1714, i s'encendrà una foguera on es cremarà simbòlicament el Decret de Nova Planta com a reivindicació de la pèrdua de drets i llibertats que va suposar pels catalans. Hi haurà coca i ratafia per als assistents.

De cara a diumenge, Onze de Setembre, es farà l'acte institucional, sota l'organització de l'Ajuntament. Es farà a dos quarts de 12 davant de l'església. Aquest any, hi participarà l'historiador Jordi Bilbeny i també l'alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas. L'acte anirà acompanyat de música i la lectura de textos sobre el 1714 i del manifest unitari conjunt de les forces i organitzacions polítiques de Taradell.

Diumenge, d'11 del matí a 1 del migdia, també s'obriran la Torre de Don Carles i el campanar de l'església de Sant Genís. Tothom qui ho vulgui podrà pujar a aquests dos espais.

Finalment, a dos quarts de 3 del migdia, sortiran de l'Espai 1 d'Octubre els autocars per anar a la manifestació de l'ANC a Barcelona.

11Setembre2021 (13)

 

twitter