7è El dipòsit · Especial en record de Josep Romeu

Diumenge, 17/11/2013
Foto: Adrià Costa

Aquesta setmana hem omplert El dipòsit amb un especial dedicat a la memòria del taradellenc Josep Romeu.

Josep Romeu era nascut a Vic el 1952, però des de feia molts anys, residia a Taradell. Va traspassar dilluns passat als 61 anys, tot i que va ser dimarts quan vam conèixer la fatídica notícia. . L'endemà, dimecres 13, a la tarda es va fer l'enterrament al tanatori de Vic.

Romeu era mestre de professió encara que va dedicar-se uns anys a tasques de gestió cultural, essent un dels impulsors i coordinador des dels seus inicis de l'Observatori de la llengua catalana. Va tornar a exercir com a mestre de l'escola Les Pinediques de Taradell.

La seva inquietud cultural es va iniciar al inici dels anys 70 quan va impulsar la revista poètica ‘Clot'. Anys després va ser corresponsal d'El Correo Catalan i Mundo Diario i articulista a El 9 Nou i La Marxa de Catalunya. Dins dels mitjans de comunicació, va impulsar i presentar programes a Televisió d'Osona, TVO de 1990 al 2003, on va coincidir amb la professora Carme Rubio i quan Romeu ja era president d'Òmnium Cultural Osona.

En la seva basant política, Josep Romeu va ser militant de la resistència antifeixista clandestina, a la Comissió de Solidaritat, l'Assemblea de Catalunya i el PSAN. Ja en democràcia, va integrar-se a Nacionalistes d'Esquerra (NE), grup pel qual va ser cap de llista i regidor a Vic entre els anys 1983 i 1987. Va ser llavors quan es va afiliar a la Crida Nacional a Esquerra Republicana de Catalunya. Des de feia dos anys, s'havia afiliat a la secció local del partit. El portaveu d'Esquerra a l'Ajuntament de Taradell, Jordi Freixas, destaca la seva dedicació i interès per la causa nacional.

Tornant a la professió de Romeu, recordar que primerament va estar vinculat a Sant Julià de Vilatorta on va exercir com a mestre i director de l'escola pública del 1986 al 1997. A més de ser el director de la revista ‘Vilatorta' del 91 al 96. Posteriorment, cva fer de mestre a Les Pinediques de Taradell. La seva directora, Marta Ramírez destaca la seva gran tasca d'impulsor de projectes al llarg dels set anys que va estar vinculat al centre educatiu. Els dos darrers ja jubilat i coordinant l'activitat de teatre molt celebrada pels seus alumnes.

Com ja s'ha esmentat, Josep Romeu va ser un gra impulsor cultural. Una tasca que va desenvolupar de manera molt important i destacada a nivell comarcal com a president de la delegació d'Òmnium Cultural a Osona, que va exercir durant dotze anys. Des d'aquest càrrec, va ser un dels fundadors de la colla castellera, Sagals d'Osona. Així ens ho detalla el periodista cultural d'El 9 Nou, Jordi Vilarroda. Pel periodista, Romeu va realitzar una excel·lent feina impulsant i coordinant l'Obsarvatori de la Llengua Catalana i catalogant les llengües d'arreu del món.

Amb la directora de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell, Eva Leucó hem fet un repàs a les obre d'assaig i ficció que va escriure Josep Romeu, indicant quines estan disponibles (*) a la biblio municipal. Aquestes són les obres de Romeu:

1984 · 'Geografia dels països catalans'

1986 · 'Geografia d'Osona' *

1992 · 'Història de Sant Julià de Vilatorta'

1994 · 'L'Asssemblea de Catalunya, 20 anys'

2005 · 'Temps de pluja' (1a novel·la) *

2007 · 'El Nadal, del mite a la tradició' *

2007 · 'Olga' (2a novel·la) *

2011 · 'L'herència del senyor Charles' (darrera obra i novel·la publicada) *

Us recomanem escoltar el programa per conèixer amb més detall la vida i obra de Josep Romeu.  Un il·lustre taradellenc impulsor i defensor de la cultura i llengua catalana, la seva basta obra perdurarà en la memòria dels taradellencs i osonencs.

Podeu escoltar el podcast del programa a radiotaradell.net i a Soundcloud. I recordem que El dipòsit es remet els dilluns a partir de les 7 de la tarda a Ràdio Taradell 106.7fm, radiotaradell.net i a través de l'aplicació per dispositius mòbils disponible per a Android i iOS.

Un cop més us recordem el repte d'El dipòsit per donar a conèixer Taradell. Us proposem fer fotos dels vostres indrets privilegiats del poble i penjar-les a Instagram amb l'etiqueta #eldipositRT. Cada setmana en triarem una que difondrem des del compte d'Instagram d'El dipòsit. Participa-hi!