L'Arxiu Fotogràfic recorda els 25 anys del Ball del Ciri en una exposició

21/01/2020
21 de gener de 2020

La mostra compta amb un centenar de fotografies dels diversos moments de la dansa taradellenca que es balla cada 20 de gener. 

El 20 de gener de 2020, diada de Sant Sebastià, es va ballar per 25è any consecutiu el ball del Ciri a Taradell, una dansa que es va recuperar l'any 1996. Es tracta d'una dansa dansa cerimoniosa i ritual que pretén simbolitzar el traspàs públic de poders entre els pabordes o administradors d'un determinat altar. El ballen sis parelles elegantment vestides: els homes amb gambeto (una mena d'abric llarg fins a mitja cama que duien els homes els dies de festa) i barret de copa i les dones amb mantenllina blanca. Tres parelles representen els administradors actuals, porten ciris i almorratxes (petits càntirs de vidre amb quatre petits brocs per espargir l'aigua d'olor) ornamentals amb cintes i flors. En diferents moments de la dansa les balladores ruixen el públic amb l'aigua d'olor de les almorratxes. Les altres tres parelles restants, en un moment determinat de la dansa, reben els ciris i les almorratxes, símbols del canvi de càrrec. Les sis parelles es troben a l'Ajuntament per anar, juntament amb les autoritats municipals a l'església on es fa l'ofici. A la sortida de missa es fa una nova cercavila, sempre acompanyats amb la cobla Genisenca, fins a la plaça de les Eres (o a Can Costa en cas de pluja) on es fa el Ball del Ciri. 

L'exposició, que es va inaugurar el passat dissabte i es pot veure en el vestíbul del Centre Cultural Costa i Font, recull tots aquests moments: la preparació, la cercavila, l'ofici i ofrena a l'església, la ballada i també les fotografies de cada grup de balladors, inclosa la d'enguany. La mostra es complementa amb un recull de fotografies antigues de la dansa. 


Festa major d'hivern 2020  Acte Exposició Ball del Ciri (1)

Festa major d'hivern 2020  Acte Exposició Ball del Ciri (5)


Expo Ball del Ciri  2020 (3)

Expo Ball del Ciri  2020 (1)

twitter