La biblioteca s'omple en l'acte anual del Grup de Recerca

18/01/2020
18 de gener de 2020

Unes 150 persones van veure el documental sobre la cobla Genisenca. 

El Grup de Recerca Local de Taradell (GRLT), que es gestiona des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, va presentar aquest dissabte la feina realitzada en el darrer any. En el tradicional acte anual que fa l'entitat es va poder veure un fragment de les entrevsites realitzades al llarg del 2019, que aquest any van ser 19. Va ser un petit homenatge en el qual, al final de l'acte, l'acaldessa els hi va lliurar un obsequi de record en el qual hi havia, entre d'altres, el DVD de l'entrevista i una fotografia.

Festa major d'hivern 2020 Acte GRLT (13)

*

Festa major d'hivern 2020 Acte GRLT (16)

Com és habitual el Grup de Recerca va aprofitar aquest acte per estrenar un documental. Enguany es va centrar en la cobla Genisenca, que el mes d'abril farà 70 anys. Laia Miralpeix, coordinadora del GRLT va explicar que "gràcies a l'Arxiu del GRLT tenim persones entrevistades, algunes d'elles ja difuntes com en Joan Tuneu, en Segimon Serra, en Ton Cassasas que van ser fundadors de la cobla i del qual hem recuperat el seu testimoni. I també d'altres persones entrevistades que hem fet en els darrers anys com en Josep Nogué o en Jaume Codina". En total, el documental compta amb el testimoni de 23 persones entre músics, familiars i persones vinculades la cobla. Miralpeix també va destacar que el reportage, de 45 minuts,  posa èmfasi en la fundació de la cobla: "No parlem de 70 anys enrere sinó uns quants més, al voltant de l'any 1948. Repassem l'evolució de la cobla, sobretot amb aquelles persones que tenen segell taradellenc fins arribar a l'actualitat -entre ells Arnau Sala que està vivint a Sant Francisco, Albert Prat, Vicenç Tió, Arcadi Prat o Andreu Ramírez o els dos músics taradellencs que actualment formen part de la cobla: Ramon Pey i Marçal Cedó. Montserrat Arumí del Maricel o Aman Barfull, que va portar a la Genisenca per tot Catalunya, també han estat protagonistes del documental que s'ha completat amb el testimoni d'alguns músics actuals com Josep Roma, Jordi Saubí, Víctor Bejar o Xavier Baurier. Familiars dels músics com Josep Roca, Anna Roca, Miquela Homs i Filo Pressegué també han estat entrevistats. 

Festa major d'hivern 2020 Acte GRLT (25)

Festa major d'hivern 2020 Acte GRLT (6)

En l'emotiu acte, carregat de nostàlgia, la regidora de Cultura i membre del Grup de Recerca, Míriam Martínez, ha definiti el Grup de Recerca com "un dipòsit de vivències" mentre que l'alcaldessa, Mercè Cabanas, ha destacat el gran treball "voluntari per explicar la vida quotidiana del passat" destacant també que "la cultura canvia vides". 

 

twitter