Tot a punt per a la Festa dels Tonis, pionera en el benestar animal

El plat fort de la festa serà diumenge, amb el passant, però les activitats començaran divendres.

Divendres, 10/01/2020

Superades les festes de Nadal, Taradell ja ho té tot a punt per a la Festa dels Tonis. Aquest any, arriba amb una novetat important que té a veure amb el benestar animal. Coincidint amb el passant que es farà diumenge al matí, es presentarà a l'Ajuntament un protocol pioner que avaluarà els Tres Tombs. La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) engegarà un estudi científic que comptarà amb experts de diversos camps per avaluar l'estrès, el dolor i el patiment dels animals que participen en el passant.

Tonis-2019_diumenge-117.jpg

 

Es començarà amb els Tonis de Taradell per donar exemple, però podran demanar aquesta avaluació tots els ajuntaments o associacions dels Tres Tombs que estiguin interessats en el benestar dels animals. Segons expliquen els promotors, "el protocol Tonis-FAADA és rigorós, extens, científic, amb indicadors de benestar, amb taules per avaluar aquests indicadors, que ha comportat mesos de treball de recerca, reunions i assessoraments". A més, aquest pla no només té en compte el moment de la festa, sinó també d'on surt el cavall, on viu, com viu i a on torna després.

Laura Riera, experta en èquids de FAADA, creu que "mentre no arribi la desaparició d'aquestes festes, hem d'obligar a les administracions a aplicar la llei de protecció dels animals de manera estricta i, a la vegada, proporcionant-los, tant a elles com als ciutadans, informació rigorosa i científica que demostra el patiment dels animals". Per això, Josep Preseguer, president de Tonis Taradell, és el primer interessat a aplicar aquest protocol: "Creiem que la festa dels Tonis és una eina per preservar el patrimoni del nostre país i per això ens sembla molt important poder treballar conjuntament amb FAADA per tal que els Tres Tombs compleixin amb la normativa".

Tonis-2019_diumenge-102.jpg

 

Així, per tots aquells ajuntaments que vulguin continuar celebrant aquesta festa, FAADA exigirà l'aplicació de protocols "acurats i estrictes que vetllin per garantir el màxim benestar i respecte vers els animals", i per aquest motiu han treballat amb l'Associació Tonis Taradell en aquest protocol. Malgrat que han mantingut una reunió amb la Federació dels Tres Tombs de Catalunya, no hi ha hagut interès per part seva d'aplicar el protocol.

Programa d'actes de la Festa dels Tonis

Com és habitual per aquestes dates, la Festa dels Tonis farà divendres les primeres activitats, sobretot infantils, i tindrà el moment àlgid diumenge al matí, amb el passant dels Tres Tombs. Dissabte, també hi ha molts actes: una programació especial a Ràdio Taradell i l'acte del pregó, amb la cuinera Ada Parellada, i l'elecció del nou hereu.

Divendres

  • Hora del conte amb Contes a la vora de l'hort: pastanagues i pebrots. A les 17.30h a la Biblioteca.
  • Taller infantil Coneix el món de l'hort. A les 18.30h a Can Costa.

Dissabte

  • De 9.30 a 14h, programació especial amb motiu dels Tonis per Ràdio Taradell.
  • Inauguració de l'exposició El calendari de pagès, tot un referent per a la societat. A les 18h a la sala d'exposicions de Can Costa.
  • Encesa de fogueres i Tast del Porc. A partir de les 19h als jardins de Can Costa. Preu: 4 euros.
  • Presentació de la Festa dels Tonis 2020, amb el pregó d'Ada Parellada i l'elecció del nou hereu. A les 21h a Can Costa i en directe per Ràdio Taradell.

Diumenge

  • Tradicional esmorzar de traginers. A les 8.30h a l'Espai 1 d'Octubre.
  • Exposició de tractors antics i mercat de productes de proximitat. A partir de les 9h, al passeig de Sant Genís.
  • Arribada d'animals i carruatges participants al passant. A l'Espai 1 d'Octubre.
  • Recepció d'autoritats i entrega del Toni d'Honor. A les 10h a la sala de plens de l'Ajuntament.
  • Ofici solemne a Sant Antoni. A les 10.30h a l'església parroquial de Sant Genís.
  • Passant dels Tres Tombs. A partir de les 11.15h.
  • Ballada de sardanes amb la Cobla Bisbal Jove. A les 17.30h a Can Costa.

AQUÍ pots consultar el programa complet.