Exposició fotogràfica sobre el primer homenatge a la Vellesa a Taradell

En el marc del projecte L'Arxiu surt el carrer, aquest diumenge l'Arxiu Fotogràfic Taradell ha preparat una selecció de fotografies del primer homenatge a la Vellesa a Taradell que es va celebrar el 19 de maig de 1955.
Dijous, 09/06/2016

Aquest projecte pretén mostrar, en diferents escenaris, una petita part de les  fotografies de l'Arxiu, aprofitant els diversos actes i esdeveniments que celebrem al nostre poble. En aquesta ocasió i aprofitant la Festa de la Vellesa d'enguany, podreu veure una mostra de 40 fotografies exposades al vestíbul de Can Costa. A partir de dilluns i durant tot el mes de juny, la mostra estarà exposada a l'entrada de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font. Sorttir al carrer és una manera d'apropar l'Arxiu Fotogràfic Taradell a la gent, i de donar a conèixer el variat i ric patrimoni fotogràfi de Taradell. Fins ara s'han realitzat quatre exposicions: una sobre la Fira de Santa Llúcia (2013), una altra sobre el cementiri (2014), una sobre la Festa de Sant Sebastià (2015) i una altra sobre l'Aplec de la sardana (2015).

 

El primer homenatge a la vellesa

Estava organitzat pel Patronat Local i va comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Taradell i de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Vic. Els homenatjats van ser un total de 57: 18 avis i 39 àvies.

Concepció Blasi i Puig amb Neus Autonell i Antoni EstradaEl primer acte va ser una cercavila, el mateix diumenge al matí, a càrrec de l'Orquestra Lluïsos pels carrers del municipi anunciant la Festa. Tot seguit, a les 10, a davant de l'Ajuntament es va fer la concentració de participants: avis, acompanyants, autoritats municipals i Patronal Local. Aquesta van iniciar, també amb l'acompanyament de l'orquestra Lluïsos una cercavila fins a l'església acompanyats d'alumnes de les escoles, vestits de catalanets. La cercavila estava encapçalada pel Rei i la Reina de al festa, és a dir, l'avi i l'àvia més gran que en aquesta primera ocasió van ser Martí Orta i Serra de la Madriguera i Margarida Parés i Padrós, del Molí de Bellpuig. Tot seguit hi havia tres matrimonis: el de Can Vilo, el de Can Isidre Viloi i el de la Feliça seguit per la resta d'homenatjats i acompanyats. Durant el recorregut fins a l'església es va poder trobar un arc amb les següents inscripcions: ‘Els vells són la majestat del poble. Cal respectar-los sempre' i ‘Honor als vells'. L'església va quedar plena a vessar i l'ofici el va celebrar Mn. Jaume Mugosa i Puig, acompanyat per l'escolania Parroquial i la cobla Genisenca. Els dos avis més grans, col·locats al presbiteri, van ser els encarregats de fer l'ofrena de pa i vi. Tot seguit hi va haver una actuació del Quartet Vocal de la Genisenca format per Joan Casanovas, Josep Camprodon, Jaume Muñoz i Ramon Presegué, i de l'Escolania de Taradell.

Els avis Maria Griz i Menéndez, Joan Miralpeix i Mataró, Antoni Molist i Benet, Josep Bigas i Alsina, Isaac Riba i Alibés, Ramon Pou i Brudó i Ferran Bosch, a l\'interior de l\'església amb els seus acompanyants
Josep Baqué, delegat de la Caixa d\'Estalvis amb Miquela Duran, Rosa Pladevall, Pere Sellés, Anna Roma, Dolors Blasi i Joan Roma de la comissió organitzadora del primer homenatge a la Vellesa

 

Després de la missa, tant els homenatjats com acompanyants així com autoritats es van traslladar al Saló del Centre Catòlic de Taradell. La taula presidencial, a l'escenari del teatre, estava formada per les autoritats i els membres del Patronat i de l'organització de la festa.Joan Presseguer, Delegat de Propaganda de la Comissió va ser l'encarregat de fer l'ofrena de l'acte; Joan Tió, secretari de la Comissió, va fer la Proclamació de la Vellesa; El secretari del Centre Catòlic, Vicenç Autonell va donar la benvinguda i tot seguit es va fer l'Homenatge a la infància. Carme Casassas, de l'Escola Nacional, va recitar la poesia La vella filosa; Josefina Pou, del col·legi de les Religioses Dominiques va recitar El plat de fusta; Anna Maria Casas, de la mateixa escola, va recitar La meva àvia ; Xavier Verdaguer, Sol solet; Josep Maria Freixas, El nét a l'avi i Ramon Codina El bon avi. Tot seguit, un grup d'escolans de l'Escolania Parroquial de la Mare de Déu de Montserrat, dirigits per l'escolanet Pere Serra, van cantar diverses cançons i tot seguit es van llegir més poesies a càrrec de Teresa Font, d'Acció Catòlica, amb la poesia Pel nét i Joan Vila, President dels joves amb A la vejez. A continuació, Josep Serra, president de la UD Taradell va fer una salutació, Josep Molet, membre del Quadre escènic Art Teatral va recitar L'avi i Carles Pagès, president de la Comissió organitzadora va fer un discurs. Tot seguit hi va haver una nova actuació del Quartet de la Genisenca i els parlaments del Sr. Josep Baqué, representant de la Caixa d'Estalvis de Masnou, i de l'alcalde, Joan Fàbrega.

Abans del dinar es van repartir els obsequis als avis homenatjats que va consistir en 200 pessetes. Els Lluïsos van posar punt i final a l'acte de parlaments amb la peça de concert L'alegria de la Huerta. El dinar es va fer a l'Hotel Rosa i per arribar-hi es va fer una nova cercavila per diferents carrers del poble acompanyats, novament, per l'orquestra Lluïsos. Al dinar hi van participar els avis i també els autoritats. El dinar el van servir 9 noies, la majoria familiars dels homenatjats. Durant l'acte es van recitar poesies, es van fer parlaments i també es va obsequiar els padrins que van anar a buscar els avis un cop finalitzada la festa. Per altra banda, una comissió formada per l'alcalde, regent, comandament, Carles Pagès, Joan Tió, Rosa Pladevall, Miquela Duran, Joan Vila i Joan Roma van visitar a cinc àvies que, per diferents qüestions de salut, no van poder participar a la festa.A la tarda va ser el torn del teatre. A l'escenari del Maricel, l'Agrupació local Art Teatral amb la col·laboració d'altres taradellencs aficionats al teatre van representar A mans obertes, ulls clubs, una comèdia de Francesc Oresas. Durant la mitja part es van fer sortejos i tota la recaptació va anar en benefici del teatre.

Informació extreta de la Revista 'Taradell' (juny 1955, núm. 81)