'Petites històries al replà de l'escala' de Maria Vilanova i Vila-Abadal, al Club de Lectura del mes de març

La sessió serà en format virtual i es comptarà amb la presència de l'autora.

Dijous, 25/03/2021

Els membres del Club de Lectura de la Biblioteca de Taradell es trobaran el 25 de març a 2/4 de 8 del vespre per parlar i comentar sobre el llibre que hauran pogut llegir durant les darreres setmanes.

Es tracta de Petites històries al replà de l'escala, de Maria Vilanova i Vila-Abadal, un llibre publicat el 2014 en el qual l'autora ens narra la divertida història de la Secundina, una portera gens tafanera, però que ho sap tot sobre els veïns de l'escala. Ella mai no diu res… fins que un dia li demanen de fer un reportatge a la televisió sobre la seva feina.

Cal inscripció prèvia per poder-vos facilitar l'enllaç de la trobada. Ho podeu fer presencialment o enviant un correu electrònic a b.taradell@diba.cat. 

 

L'argument

Portada_ CL_ Petites històries al replà de l\'escala

La Secundina, la portera del número 13, sap que ha d'obrir els ulls, parar l'orella i no badar boca. I es que el seu difunt marit, l'Eusebio, sempre li deia que “la paraula més ben dita és la que no se publica”; vaja, allò que si els mots són de plata, el silenci és d'or. Però un bon dia li demanen de fer un reportatge de la seva feina per a la televisió local, i, és clar, alguna cosa o altra haurà d'explicar, perquè aquells xicots de la càmera a coll, no esperen pas que es quedi muda, oi? Així doncs és com coneixerem la història de la Remei, de l'Enriqueta, d'en Manel, i de tots els altres que viuen en els replans de l'edifici on la Secundina vigila la porteria. I que consti que de tafanera no n'és pas, però si li estiren la llengua, què ha de fer…?

 

L'autora

CL_Maria Vilanova Vila-Abadal

Maria Vilanova i Vila-Abadal és Doctora en Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona i llicenciada en Filologia Anglesa per la mateixa universitat. Ha cursat estudis de postgrau relacionats amb l'educació, el teatre i l'escriptura, tant a universitats de casa nostra com de Gran Bretanya. És membre de l'Associació d'escriptors en llengua catalana (AELC).

Professora d'anglès i de dramatització, ha treballat, també, com a actriu en produccions teatrals, televisives i cinematogràfiques. Ha participat en projectes educatius en països del Tercer Món: Bolívia, El Nepal i Rwanda. L'experiència en aquest darrer país està recollida en el llibre Un agost a Rwanda, d'Editorial Mediterrània de Barcelona (1999). És coautora dels llibres: Què representarem avui?, el qual obté el Premi de Pedagogia Antoni Balmanya, 1972; i de Jocs de Drama (1972). L'any 2002 va publicar Dramatització i Aprenentatge. També és l'autora de La mort, una lliçó de vida? (2005). El novembre de 2007 va guanyar el 3r premi del III Concurs de Narrativa Breu “Dones”, organitzat per l'Espai Dona de l'Ajuntament de Palafrugell, amb el conte La mare se'ns ha llunat. L'any 2008 va guanyar el 2n premi del Concurs de Narrativa Literària Mercè Rodoreda organitzat per l'Ajuntament de Molins de Rei, amb el conte Funcionària de carrera, publicat un any després. El 2013 va publicar la novel·la London is London. El 2014 va la guanyadora del “XX Premi de Narrativa Ciutat de Manlleu” amb el relat El món per un forat i també Petites històries al replà de l'escala. El 2015, va publicar la novel·la Cendra viva. L'octubre de 2016  Entre dos fills . El 2018 va publicar Anaïs sota les voltes  i el conte El pessebre dins Passió pel conte. El 2020 va publicar l'obra de teatre Secundina i acció! i va guanyar el Premi de Novel·la Armand Quintana de la 41a edició del Premis Literaris de Calldetenes.