'Macbett', d’Eugène Ionesco, al Club de Lectura del mes de març

L'activitat està emmarcada dins del projecte Llegir el teatre.

Dijous, 31/03/2022

Les biblioteques públiques de Catalunya ja porten 9 anys llegint textos teatrals gràcies al projecte Llegir el teatre, una col·laboració entre el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el Teatre Nacional de Catalunya.

El projecte Llegir el teatre, del qual la Biblioteca Antoni Pladevall i Font en forma part, pren forma mitjançant clubs de lectura a les biblioteques participants, on es llegeixen i debaten textos teatrals seleccionats especialment partint de la programació actual del TNC.

Els clubs de lectura de Llegir el teatre estan dirigits per figures del món del teatre que ajuden a la comprensió dels textos i els comenten amb els lectors, els quals també el debaten entre ells. Aquest diàleg es veu enriquit per l'oportunitat de complementar-lo amb l'assistència a la funció teatral que correspon, gràcies a la tria que es fa dels textos d'acord amb la programació del TNC que ofereix descomptes als participants en entrades a la seva programació, a més de formació als conductors dels clubs de lectura.

Enguany el text escollit és Macbett de Ionesco. I és que llegir el Teatre és una bona oportunitat per donar a conèixer alguns dels textos teatrals d'autors clàssics o contemporanis d'aquí i de tot el món que es representaran durant la temporada al TNC.

La trobada per debatre i comentar l'obra serà el dijous 31 de març a partir de 2/4 de 8 del vespre en un Club de Lectura que conduirà Anna Fernández Clot mentre que el 20 d'abril s'anirà al TNC a veure l'obra.

 

L'argument

Portada Macbett ionesco granEl Macbett de Ionesco converteix el Macbeth de Shakespeare en un relat còmic d'ambició, corrupció, covardia i excés, tot creant una farsa tràgica que porta la follia humana als seus extrems més salvatges. La confirmació dels innegables impulsos destructors d'una humanitat que es mou per l'enveja, la gelosia i la convicció que només qui té poder pot arribar a ser lliure.

Macbett és una farsa tràgica que Ionesco va escriure el 1972 inspirada en la tragèdia elisabethiana, en l'Ubú rei d'Alfred Jarry i en les opinions de Jan Kott. Deia Kott que Shakespeare volia explicar en la seva obra que el poder absolut corromp necessàriament i que tot poder té alguna cosa de criminal. Però Shakespeare potser encara pensava en la possibilitat d'una versió honesta del poder. Per a Ionesco, com per a Jarry, això del poder bo és una falòrnia. Tots dos despullen el poder arrencant-li la màscara de la bondat i estripant-li la disfressa de la justícia.

Amb Macbett, Ionesco ens fa riure de la nostra pròpia brutalitat, absurda i intranscendent, però que reparteix dolor com qui dona les gràcies. En un text brillant, ple de troballes formals i textuals, de ritme trepidant i farcit de sorpreses, ens adverteix que el totalitarisme sempre està a punt per tornar si no es vigila de prop aquells que exerceixen el poder (i els seus gossos) perquè, mal que ens costi de reconèixer, qualsevol polític porta a la butxaca la llavor de la tirania.

 

L'autor

Ionesco

 

Eugène Ionesco (Slatina, 1909 - París, 1994)Autor teatral francès d'origen romanès que va ser el creador i representant més distingit, juntament amb Samuel Beckett, del teatre de l'absurd.