Camps

El Parc de les Olors de Taradell aposta per la recuperació i la producció de barballó impulsant la plantació de petites feixes improductives pels cereals però d'excel·lent qualitat per a les aromàtiques. En aquests moments hi ha plantats 3 camps de lavanda (Lavandula angustifolia). Aquests camps són conreats, d'una banda, per la realització de les atxes de barballó que es cremaran durant la nit de Reis, i d'altra banda per l'obtenció de l'oli essencial de lavanda. Prèviament a la plantació d'aquests camps s'han realitzat les següents accions:

  • Un estudi exhaustiu de les espècies de Lavanda que es podrien adaptar a les característiques físiques i climàtiques de Taradell. Aquest estudi ha consistit en la recollida d'algunes mostres del barballó dels entorns de Taradell i s'ha procedit a reproduir-lo en el viver de la Xarxa de Parcs de les Olors per esqueix, per tal de poder replantar-lo al terme de Taradell amb el mateix quimiotip autòcton i alhora analitzar els seus components.
  •  Al llarg del 2017, s'han plantat diversos camps del territori amb Lavandula angustifolia grosso, una varietat millorada de la lavanda angustifòlia molt més productiva i amb la tija més llarga, cosa que la fa més adequada per a fer-ne atxes de barballó.

Actualment hi ha unes 10.000 plantes de barballó plantes entre la primavera del 2017 i la primavera del 2018.

Pròximament diversos propietaris de terres del municipi s'animaran a plantar 13.000 unitats de lavanda en els seus camps.  

Parc de les Olors - Camps