Fer mató

Fer mató de cabra

L'any 2011 el Grup de recerca elabora un audiovisual sobre com es feia tradicionalment el mató de cabra. Ens ho va ensenyar la Cèlia Santigosa, que en una entrevista de vida realitzada uns mesos abans ens havia explicat que ella havia fet de matonera. De fet, el mató de la Cèlia era conegut i apreciat a tot el poble. L'entrevista es va gravar a la Fundació Vilademany, on vivia, i vam poder enregistrar tot el procés, tal i com es feia abans. L'espai ens el va cedir l'Antoni Casassas, també resident de la Fundació.

Per fer mató de cabra es necessita un litre de llet de cabra. Potser, el més difícil avui en dia és aconseguir una llet en condicions. L'altre ingredient és l'herbacol, coneguda també com la flor de la carxofa, que s'ha de collir quan és tendra i deixar assecar.

La recepta del mató de cabra és la següent:

  • Posar l'herbacol a estovar amb aigua un dia abans
  • Posar el litre de llet a bullir
  • Colar l'herbacol
  • Quan la llet bulli, tirar-hi dues cullerades soperes amb el líquid sobrant de l'herbacol
  • Deixar que es refredi
  • Si s'ha quedat pres, és que s'ha fet el mató
  • Posar-ho en un drap i deixar que s'escorri
  • Posar-ho en un plat apunt per servir i menjar
Cèlia Santigosa
Celia2
Celia2
Celia Santigosa
Celia Santigosa