Festes de Sant Antoni Abat

Les fogueres de Sant Antoni Abat, el tast de porc, les curses d'ases i un Passant format per més de cinquanta cavalleries patrimoni de la vila i que cada any s'engalanen amb motius diferents, són els principals ingredients de la festa dels Tonis de Taradell que el 2010 va estar declarada festa tradicional d'interès nacional.

Diploma Festa d\'Interès Nacional

La tradició cristiana conta que Sant Antoni, que s'havia retirat a fer d'ermità al desert, era un gran amic dels animals i, quan en veia algun de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet i aquest per mostrar-li el seu agraïment el va acompanyar per sempre més, motiu pel qual se'l presenta amb un porquet als peus i se'l coneix popularment com “Sant Antoni del porquet”. Finalment acabà convertint-se en patró dels animals domèstics i de feina, especialment els de peu rodó.Per Sant Antoni, els carros i els animals de peu rodó arriben a Taradell, el poble es vesteix de festa, de festa grossa, per celebrar els Tres Tombs.

Festa dels Tonis
Els sons, el tragit, els crits dels carreters, carros i bèsties embolcallen els carrers del poble. És un gran homenatge a les persones, als animals i als carros que ara no veiem de forma habitual pels camins ni pels carrers. Taradell per aquest dia es converteix en un gran museu a l'aire lliure.

Festa dels Tonis 2015

La festa comença dissabte al migdia amb el repic de campanes, que anuncia l'inici oficial de les celebracions. Al vespre de la vigília s'encenen les fogueres de Sant Antoni Abat i es cou el tast de porc. Seguidament, es realitza el pregó de la festa i la proclamació de l'Hereu de l'any en curs.

Diumenge la festa comença amb un esmorzar per a totes les persones participants del Passant dels Tres Tombs, que comença després de l'ofici solemne i el cant dels Goigs en honor al sant. Acabat l'ofici es beneeixen els panets de Sant Antoni i els animals i carruatges de les cavalleries que participen a la desfilada pels principals carrers del poble.

Festa dels Tonis 2015

El Passant dels Tres Tombs de Taradell el formen una cinquantena d'enganxalls patrimoni de la vila de Taradell amb els seus respectius animals. Una de les característiques definitòries de la festa a Taradell és que els carros són propietat del poble i s'engalanen cada any amb un motiu diferent. Cada família, entitat, escola i barri del poble s'encarrega d'engalanar un carro diferent en funció de la línia o tema establert per l'any en curs. Els animals, en canvi, són portats d'altres viles, de la resta de la comarca i d'arreu de Catalunya.

Festa dels Tonis 2015
Festa dels Tonis