Un llibre recull les 56 obres premiades del Premi Solstici de Taradell entre el 2008 i el 2017

El llibre consta d'un total de 56 textos, en prosa i en poesia. Es tracta de les obres guanyadores del Premi Literari Solstici entre els anys 2008 i 2017.
Dissabte, 16/12/2017

Matí ple de literatura a la Biblioteca de Taradell. Amb motiu de la presentació del llibre Premi Literari Solstici 2008-2017, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font s'ha omplert d'escriptors, escriptores i sobretot amants de la literatura. L'acte el va encentar Antoni Pladevall i Arumí, membre de la Comissió Premi Solstici que va recordar que aquest és el segon llibre del Premi Solstici, ja que en un altre es recullen les cinc primeres edicions. Pladevall va fer un repàs a la tradició taradellenca per "promoure la literatura". Va dir que "Taradell pot pressumir d'haver tingut inclinació per la creació literaria" i va recordar que "en els últims 40 anys hi ha hagut 5 o 6 inciatives que ho confirmen". La primera, el 1974, amb el Premi Jordi Capell de lectura. Més endavant amb el Premi Vila de Taradell, unes sessions poètico-musicals o els actes d'homenatge a Carles Riba i Pere Quart que van donar pas, l'any 2003, al Premi Literari Solstici. Pladevall va destacar "l'empenta de la directora de la Biblioteca, Eva Leucó, per tirar endavant el projecte" i, dedicant unes paraules als guanyadors va dir que "amb aquest llibre heu tornat a guanyar el premi". Pladevall va concloure dient que "amb aquest llibre es pot veure una panoràmica conjunta,amb força qualitat, dels escriptors dels Països Catalans". 

Un dels moments més esperats de l'acte va ser la conferència de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs va parlar de la relació entre la paraula i la llibertat a través d'unes postals que s'han imprès des de la Institució que ella representa en el marc dels 80 anys de la seva creació i dels 30 de la represa: "Treballem per mantenir viu el patrimoni literari". En va separar les grogues "per si les voleu posar a l'aparador on hi ha diversos llibres d'aquest color". Aquestes postals portaven un missatge en forma de text. Es tractava de textos d'escriptors catalans, valencians i mallorquins, és a dir, de parla catalana, que Borràs va enllaçar amb un discurs molt amè, divertit i ple de cultura. Va començar amb un 'Què us diré? de Ramon Muntaner i va acabar recitant Soltici de Miquel Martí i Pol. Entremig, una cinquantena de paraules de diferents escriptors contextualitzades en la realitat actual, ja sigui literària però també política. Paraules, que a vegades van acompanyades amb música i per això Borràs no va poder evitar cantar un fragment d'un tema de Maria del Mar Bonet. "La literatura no s'acaba en un llibre, no s'acaba mai" va concloure Borràs. 

Xavier Capell, en nom de Roser Oller de Capell, impulsora del Premi Infantil Jordi Capell que també forma part del Premi Literari Solstici; la il·lustradora, Pilarín Bayés, Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell i Magda Codinas, d'Òmnium Cultural, van destacar la importància del premi Literari Solstici. L'acte va comptar amb l'acompanyament musical d'Ensemble de clarinets Eòlia i al final de l'acte es va fer entrega del llibre als guanyadors del premi assistents a l'acte. 

Llibre-Recull Premi Solstici 2008-2017

Premi Literari Solstici 2017-2018

El llibre compta amb el pròleg d'Antoni Pladevall i Arumí, membre de la Comissió Premi Solstici i també d'una salutació de l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer i de Pep Castanyer, d'Òmnium Cultural, dues institucions que des del primer dia han col·laborat en el premi.  

Els autors i les obres que es poden trobar en aquest recull són els següents: De l'any 2008, i de la categoria A, fins a 12 anys, Ferran Prat i Tió, de Taradell, va guanyar en poesia amb Els amics mentre que en prosa es va imposar Eva Navarra i Fontbona, d'Arenys d'Amunt, amb L'Andreu. De la categoria B, fins a 18 anys, Meritxell Pérez i Galbany, amb una obra sense títol, es va imposar en la modalitat de poesia. En prosa, la guanyadora va ser Irene Santacreu i Canudas, de Vic, amb Estratègies. De la categoria C, a partir de 18 anys, Albert Canadell i Vilalta, d'El Brull, amb Arbres de sol i boira va guanyar en poesia i en prosa el premi va ser per Aleix Solà i Pascual, de Taradell amb Dues gotes d'aigua.

Del 2009, de la categoria A, fins a 12 anys, Neus Galobardes i Bofill, de Taradell, va guanyar en poesia amb El sofà pelut i en prosa es va desqualificar l'obra guanyadora per plagi. De la categoria B, fins a 18 anys, Irene Santacreu i Canudas, de Vic, va guanyar en prosa amb Reincident, mentre que en poesia el premi es va declarar desert. De la categoria C, a partir de 18 anys, Josep Fàbrega i Selva, de Calders, va guanyar en poesia amb Tots els camins van a Roma i Eloi Sala i Vila, d'Anglès, amb Arròs per a un funeral, es va imposar en prosa.

Del 2010, de la categoria A, fins a 12 anys, Marc Romera i Rodríguez, de Terrassa, va guanyar en poesia amb Estimo el meu món i Èlia Brussosa i Torrentó, de Taradell, es va imposar en prosa amb La Maria i el paraigua. De la categoria B, fins a 18 anys, Gemma Pera i Ros, de Santa Coloma de Farners, va guanyar amb No és manera de dir adéu en la modalitat de poesia i Glòria Macià i Muñoz, de Sabadell, va guanyar amb Vola, vola... Gerard, en prosa. De la categoria C, a partir de 18 anys, Francesc Xavier Simarro i Montané, de Cornellà de Llobregat, es va imposar en poesia amb L'arada del temps i en prosa va guanyar Albert Bardés i Baraldés, de Barcelona, amb Trànsfugues associats.

Del 2011, de la categoria A, fins a 12 anys, Albert Bigas i Codina, de Taradell, va guanyar en prosa amb Recull de poemes de bones vibracions i Marc Sayós i Casassas, de Taradell, va guanyar en prosa amb Estrall. De la categoria B, fins a 18 anys, Laia Olivé i Ràfols, de Vilanova i la Geltrú, va guanyar en poesia amb Àcid i Xavier Lluís Chavarria, de Tortosa, es va imposar en prosa amb Suïcidi. De la categoria C, a partir de 18 anys, Joan Mercader i Sunyer, d'Olot, va guanyar en poesia amb Circuit tancat i Joan Carles González i Pujalte, de Mataró, es va imposar en prosa amb l'obra Fils.

Del 2012 de la categoria A, fins a 12 anys, Albert Bigas i Codina, de Taradell, va guanyar en poesia amb Diari del mariner trist. En prosa es va imposar Núria Coderch i de Muller, d'El Brull, amb Les aventures de la Laura i la Berta. De la categoria B, fins a 18 anys, Laura Solé i Aymamí, de Barcelona, va guanyar en poesia amb Tres quarts de silenci i en prosa l'obra guanyadora va ser Vitralls de Ciutat Vella de Míriam Ruiz-Ruano i Rísquez, de Vic. De la categoria C, a partir de 18 anys, Josep Pejó i Vernis, de Torrejón del Rey (Guadalajara) va guanyar en poesia amb Pa de somnis i en prosa va guanyar Jordi Portals i Casanovas, de Barcelona, amb El triomf de la cuina tecnoemocional.

L'onzena edició del Premi Literari Solstici (2013)presentava diversos canvis en el format. Després de deu anys es passava de tres a una categoria i per primera vegada es premiaven els primers i segons treballs tant en prosa com en poesia. En aquesta única categoria hi podien participar les persones majors de 16 anys. El primer premi en poesia va ser per l'obra Breviari de Cirineu de David Dot i Cervera de Vilafranca del Penedès. El segon premi va ser per Xavier Solé i Salvat, de Riudoms, amb Suite d'un gener trist. El primer premi en prosa va ser per Pep Tines i Lladó, de Torelló, amb l'obra Mòbil mentre que el segon premi va ser per Monse Dilmé i Jordà, d'Olot, amb l'obra El relleu.

La dotzena edició del Premi Solstici (2014) es presentava amb una novetat important. I es que es va recuperar la categoria infantil amb el nom de Premi infantil Jordi Capell que va premiar el millor treball en prosa i també en poesia. El Premi Infantil Jordi Capell en poesia va ser Ariadna Luque i López, de Taradell, amb Carta al meu avi i en prosa va guanyar Txell Alcubierre i Sellés, de Taradell, amb El dia de reis més especial. En la categoria d'adults, en poesia es va imposar Xavier Solé i Salvat, de Riudoms, amb Petits deserts i el segon premi va ser per Joan Carles González i Pujalte, de Mataró, amb l'obra Rossinyols voraços. En prosa, Bruna Generoso i Miralpeix, de Sant Hipòlit de Voltregà, amb El lingüista. El segon premi va ser per Albert Grabulosa i Reixach, d'Olot, amb No ens hi anava la vida.

Del 2015, en el Premi Infantil Jordi Capell, Arola Rico i De la Rosa, de Taradell, va guanyar en poesia amb Llibres i en prosa, Adriana Giró i Bruguer, de Vic, es va imposar amb Els llibres avorrits. En la categoria d'Adults, el primer premi en poesia va ser per Raimond Aguiló i Bartolomé, de Reus, amb Estació de França i el segon va ser per Paisatge urbà, de Ricard Desola i Mediavilla. El primer premi en prosa va ser per Jordi Portals i Casanovas, de Barcelona, amb Final de trajecte. El segon premi va ser per Joan Carles González i Pujalte, de Mataró, amb Nu baixant l'escala.

Del 2016, en el Premi Infantil Jordi Capell es va imposar Arola Rico i de la Rosa, de Taradell, en poesia amb El joc i en prosa va guanyar Bernat Pasqual i García, de Taradell, amb Somnis i contes. En adults, el primer premi en poesia va ser per Àngel Fabregat i Morera, de Belianes (Alt Urgell) amb Regalim i el segon per Josep Fàbrega i Selva, de Calders, amb Pecats. En prosa va guanyar Glòria Macià i Muñoz, de Sabadell, amb Escaldes de Malavella i en segon lloc va quedar Xavier Solé i Pont, de Taradell, amb Bio Soffio 10.

 

En el 2017, en el Premi Infantil Jordi Capell l'obra guanyadora en la modalitat de poesia va ser Fantasia de Lisha Ye de Taradell. En prosa es va imposar Martí Mata García, de Manlleu, amb En Calimero i el planeta dels extraterrestres sanguinolents. En la categoria d'adults i en poesia, el primer premi va ser per Serrell d'enigmes d'Aureli Trujillo Cabezas de Reus mentre que Joan Gimeno Conesa, de Taradell, va obtenir el segon premi. En prosa l'obra guanyadora va ser L'altre de Carles González Pujalte, de Mataró, mentre que en segon lloc va quedar David Serrador Ballester, de Vic, amb La mort d'un periodista.Â