Bandolerisme

Un dels episodis típics de la història de Taradell és el bandolerisme que durant la primera meitat del segle XVII va commoure tot el país i en especial la nostra població i terme. Els protagonistes del bandolerisme a Taradell duran tel s. XVII van ser Perot Rocaguinarda, en Trucafort i l'Escrivà, en Toca-son i en Serrallonga. Els més coneguts, a Taradell, són en Rocaguinarda –sobretot gràcies a les cuines i a l'Agrupament, que porten el seu nom- i en Toc-son –que des del 1993 té la seva festa.

En Rocaguinarda era un fadristern d'Oristà que va començar militant al costat de D. Carles de Vilademany i de Cruïlles, Senyor de Taradell. Convertit més tard en cap de banda va desafiar sovint les tropes del Capità general que volien empresonar. Quan el perseguien, es refugiava a Taradell, a sobre el bosc de Mans, on era impossible de sorprendre'l. En Rocaguinarda tenia molts partidaris a Taradell, sobretot de les masies, i va continuar resistint entorn a Taradell fins el 1610. Cansat de la seva vida de bandoler i després de vèncer els seus perseguidors va embarcar cap a Itàlia el junt de 1611.


En Toca-son, o Jaume Masferrer, va morir a la Fossa d'en Toca-son o fossa del Vilar el novembre de 1631. 

Toca-sons

La Festa del Toca-sons, el bandoler de taradell, es celebra el 25 d'agost. Per aquest motiu la Biblioteca recull documentació sobre bandolerisme. Actualment (05/2018) la Biblioteca disposa de 79 llibres, revistes i documents relacionats amb el bandolerisme. 

En Toca-sons arriba al poble
En Toca-sons arriba al poble