Portes obertes a l'Arxiu històric de l'orquestra-cobla Els Lluïsos

En el marc dels actes de la festa major, la Biblioteca de Taradell farà una jornada de portes obertes de l'Arxiu històric de l'orquestra-cobla Lluïsos de Taradell.
Divendres, 13/07/2018

La Biblioteca Antoni Pladevall i Font s'encarrega de la preservació de la documentació d'aquest espai però també de facilitar-la a les persones que la requereixen. L'horari de consulta és el de la Biblioteca però cal demanar cita prèvia. També podeu trucar al 93 880 10 56 o enviar un correu electrònic a miralpeixtl@diba.cat. Per donar a conèixer tot aquest fons, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font organitza el proper 24 d'agost una jornada de portes obertes entre les 10 del matí i la 1 del migdia.

 

Què hi podem trobar?

L'Arxiu històric de l'orquestra-cobla Lluïsos de Taradell agrupa l'arxiu musical, material històric i reconeixements adquirits per la formació musical des de la seva fundació, l'any 1876.

La cessió de l'arxiu a l'Ajuntament de Taradell es va fer el 29 de març de 1987 en el marc d'un reconeixement que des del consistori, juntament amb l'Agrupació Amics de la Sardana de Taradell, es va fer a la cobla-orquestra amb motiu de la Creu de Sant Jordi que els hi va atorgar la Generalitat l'11 de novembre de 1986. Tot l'arxiu es va dipositar en una sala de la segona planta de la casa de la Vila. En van ser testimonis els tres excomponents de la cobla més antics: Jacint Solagran, Antoni Casassas i Ramon Serra. En l'acte de cessió es va signar un document en què consta que “una part de les particel·les de sardanes queden, de moment, dipositades a càrrec del representant dels Lluïsos i que, en cas de desaparició de la cobla el material passarà a formar part de l'arxiu cedit a l'Ajuntament”.

Dotze anys més tard, el 20 de novembre de 1999, es va inaugurar la sala Lluïsos del Centre Cultural Costa i Font, lloc en el qual es va traslladar tot l'arxiu històric de l'orquestra-cobla Lluïsos. L'any 2010 la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, que va ampliar les seves instal·lacions, va passar a gestionar-lo i va iniciar un procés de catalogació de tot el material del fons –amb la col·laboració de Salvador Solagran- que ha finalitzat enguany amb la remodelació de la sala.

L'arxiu musical conserva una col·lecció molt important de partitures de música diversa com sardanes, concerts, música religiosa, entre d'altres. En destaquen les 7.000 sardanes catalogades tot i que la cobla en disposa d'unes sis mil més, posteriors al 1987, amb el compromís d'anar-les cedint a l'arxiu i seguir ampliant-ne el fons.

Arxiu històric Lluïsos (2)
Arxiu històric Lluïsos (1)

De peces de concerts n'hi ha 418 de compositors molt diversos com Wagner, Verdi, Beethoven, Puccini, Schumann, Mozart, Chopin, entre d'altres. Una gran part de les peces són preludis, intermedis, fantasies o arranjaments d'òperes, operetes i sarsueles però també hi ha moltes peces clàssiques i algunes peces per a piano. De partitures de vals jota n'hi ha una quarantena i de música tradicional per a concerts, 68. De música religiosa n'hi ha un total de 206 peces i s'hi poden trobar des de misses cantades passant per marxes de processons a himnes, rosaris, parenostres, avemaries, cants eucarístics, salves, goigs, cants de Nadal, etc. Pel que fa a les obres de teatre cantat, sarsueles o Pastorets n' hi ha 48. Entre elles, A la ciutat de Lleida, una obra escrita per Joan Casanovas i musicada pel seu germà, Josep Casanovas, membre dels Lluïsos i que tantes vegades s'havia representat al Centre Catòlic.  Els Lluïsos no havien tocat mai ball però al seu arxiu històric hi ha dipositades 655 partitures entre tangos, pasdobles, marxes, danses catalanes, entre d'altres. Finalment també s'hi poden trobar himnes, nadales, música italiana, valsos, danses catalanes, marxes, balades, entre d'altres. Finalment també hi ha 20 manuals sobre mètodes i estudis de piano.

L'arxiu es complementa amb material històric com són unes llibretes en les quals hi ha anotades totes les audicions realitzades entre el 1932 i el 1997, el nom dels músics que hi tocaven, material de difusió de la cobla com sobres i targetes, cartes, diversos volums del llibre que Mn. Joan Vilacís Història de l'orquestra Lluïsos de Taradell, alguns dels instruments antics dels membres de l'orquestra-cobla, tots els discs que han editat, així com diverses plaques i reconeixements a la cobla al llarg de la seva història, sobretot en el marc del seu centenari (1976), dels 125 anys (1991) o dels 140 (2017). En destaca la Creu de Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya va concedir als Lluïsos l'any 1986. L'arxiu es complementa amb una trentena de fotografies d'Els Lluïsos que mostren l'evolució de la formació al llarg d'aquests 140 anys.