'Les Closes', al Club de Lectura del mes de setembre

Aprofita l'estiu i llegeix el llibre del proper Club de Lectura de la Biblioteca de Taradell. 

Dimecres, 24/07/2019

El Club de Lectura del mes de setembre es farà el dijous 26 i estarà dedicat a l'obra Les Closes, de l'escriptora vigatana Maria Àngels Anglada. Es tracta d'una novel·la guardonada amb el premi Josep Pla el 1978 que està ambientada a l'Empordà del segle XIX. Aquesta obra va significar el debut literari de Maria Àngels Anglada, i l'inici d'una trajectòria literària caracteritzada per una afinada sensibilitat i una escriptura elegant. el Club de Lectura es farà a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres i anirà a càrrec d'Anna Perera. L'activitat compta amb la col·laboració d'Espais Escrits. 

 

Portada llibre \'Les closes\'

 

 

L'argument

Les Closes és una finca de l'Empordà on el propietari, un terratinent de filiació republicana,  ha estat assassinat i la seva dona acusada i empresonada, per bé que finalment absolta. Cent anys després, la seva besnéta reconstrueix la història d'aquesta “ombra darrere un nom” que és Dolors Canals a partir de diversos recursos: cartes, documents, entrevistes… teixint una teranyina literària ambientada en els anys de la revolució del 1868.

 

M. Àngels Anglada-careto

L'autora

Maria Àngels Anglada (Vic, 1930-Figueres, 1999) representa una de les plomes més refinades de la història de la literatura catalana contemporània. Filòloga de professió, va aconseguir transmetre la fascinació pel món hel·lenístic als seus textos, amb un estil melodiós i amarat de bellesa clàssica. L'Autora va néixer en el sí d'una família apassionada per la música, i poc després de llicenciar-se en Filologia Clàssica a la Universitat Central de Barcelona, va esdevenir una docent incansable d'aquesta disciplina, a la que hi va dedicar bona part de la seva vida. Al llarg de la seva trajectòria va cultivar diversos gèneres literaris tals com la poesia, la narrativa, l'assaig i la crítica. El seu entusiasme pel món clàssic la va portar també a fer traduccions acurades del grec i el llatí al català, i durant els primers anys de la seva vida professional va destacar com a assagista en obres coeditades amb altres autors. Entre aquestes hi podem trobar Salvador Espriu en els seus millors escrits (1974), o Memòries d'un pagès del S.XVIII, signada conjuntament amb el seu marit, Jordi Geli. La prolífica obra d'Anglada va arribar també al món de la premsa i les publicacions periòdiques com CanigóEl pont o el 9 país, entre d'altres.

La seva iniciació com a escriptora va arribar amb un recull de poemes anomenat Díptic, coeditat amb peces de Núria Albó l'any 1972. Només sis anys més tard, va ser guardonada amb el Premi Josep Pla per la seva primera novel·la Les Closes. A partir d‘aquesta data, l'autora va anar construint una sòlida trajectòria literària que li va acabar valent els premis Premi de la crítica (1985) i  Lletra d'Or (1986), per Sandàlies d'escuma, el Premi Literari de Girona-Prudenci Bertrana de novel·la (1994), per El violí d'Auschwitz i l'Octavi Pellissa a Projectes de Creació Literària (1998), per Nit de 1911. També va escriure una sèrie de títols destinats al públic infantil i juvenil, entre els que hi podem trobar La grua EstontolaL'hipopòtam blauRelats de mitologiaEls Déus i Relats de mitologia i Els herois. L'any 1994 va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. La seva obra més reconeguda pel públic lector és a dia d'avui El violí d'Auschwitzun obra compromesa políticament i humanísticament amb el drama dels camps de concentració nacionalsocialistes. Posteriorment va publicar Quaderns d'Aram, un títol breu i impactant sobre el genocidi armeni.

Anglada va morir el 23 d'abril de 1999 a Figueres.