L’Arxiu Fotogràfic de Taradell incorpora el Fons Pere Papell

El proper 11 d'octubre a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca es farà la presentació de l'Arxiu Fotogràfic Pere Papell a càrrec de la família i una xerrada sobre tècnica fotogràfica amb Manel Serrano. Tot seguit s'inaugurarà l'exposició que es podrà veure a Can Costa, amb una trentena de fotografies de Pere Papell.  

Divendres, 27/09/2019

Es tracta d'una material fotogràfic de gran importància pel valor històric i social del fons ja  que ens mostra imatges quotidianes de Taradell entre els anys 1950 i 1990. Unes imatges d'un temps que ja és història i que constitueix un valuós testimoni gràfic de l'evolució del poble a través de la mirada d'un taradellenc com era en Pere Papell, un gran narrador visual.

L'arxiu fotogràfic Pere Papell i Puig va ingressar a l'Arxiu Fotogràfic de Taradell mitjançant un conveni de cessió entre els hereus del fotògraf: la seva dona, Carme Coma i Boixó i els seus dos fills, Rosa i Pere Papell i Coma i l'Ajuntament de Taradell.

La digitalització ha anat a càrrec de l'empresa Serveis Integrals de Fotografia de Barcelona i s'ha gestionat des de l'Arxiu Fotogràfic de Taradell. El procés s'ha portat a terme en dues fases. La primera va començar al maig del 2017 i va finalitzar al febrer del 2018. La segona es va allargar fins al març del 2019 ja que pel fet d'estar guardats en llaunes les tires de negatius havien agafat forma i mostraven un grau de sequedat extrema. Per recuperar l'estat mínim per poder ser manipulats es va haver de modificar la tendència dels negatius a cargolar-se i poder deixar-los plans. Així doncs es va haver de modificar la corbatura del material i dotar-lo d'humitat relativa estable i controlada. Aquest procés va durar entre 3 i 7 mesos, segons l'estat del material.

Arxiu Pere Papell

En total s'han digitalitzat 13.662 imatges, la majoria d'elles són imatges de la vida diària de Taradell: els seus paisatges, els seus racons, les seves tradicions, la seva cultura, els seus convilatans però també hi ha fotografies artístiques i d'altres que va fer per encàrrec dels veïns del poble. D'aquestes imatges de Taradell hi trobem temes com  la família, el Tint, les festes del poble, l'escoltisme, l'homenatge a la Vellesa, escoles, carrers, botigues, bars, construccions d'edificis i enderrocs, cases, mobles, exposicions pictòriques...tot era susceptible de ser immortalitzat per la càmera fotogràfica d'en Papell.

El conveni amb què s'ha formalitzat aquest ingrés contempla que la família Papell Coma cedeix aquest fons fotogràfic per tal de conservar-lo i fer-lo accessible a aquelles entitats o persones que hi puguin estar interessades.

Un cop realitzat aquest tractament arxivístic, l'Arxiu fotogràfic té previst fer-ne difusió i alhora fer-ne el procés d'identificació i descripció de les fotografies.

En el calendari del 2019, que  va editar l'Ajuntament de Taradell, es pot veure una petita selecció de tretze fotografies extretes del fons.

 

Pere Papell

Pere Papell i Puig (Taradell, 1936-1999) es va aficionar a la fotografia als 17 o 18 anys quan va fer un curs de fotografia per correspondència. Des del principi es va construir un laboratori a casa on revelava les fotos en blanc i negre. Treballador de la fàbrica Comercial Sert (el Tint) compaginava les llargues jornades laborals amb les aficions i ocupacions que tenia. Per exemple, ‘tirar el cine' que era com ell anomenava a la feina d'ocupar-se de la màquina que projectava les pel·lícules tant del cinema del ‘Centro' com de ‘Falange'. També, de jove, era molt comú veure'l enfilat al campanar per donar-li corda al rellotge; d'aquí en van sortir imatges molt boniques i úniques del poble vist des del campanar. Aquest temes, conjuntament amb el futbol, el Parc d'esports i molts d'altres han donat imatges realment interessants del nostre poble i de la nostra història. La família cedeix amb satisfacció el fons d'un taradellenc enamorat del seu poble.