El Grup de Recerca Local de Taradell presenta el documental 'Recordant...Una rosa al viento'

El Grup de Recerca Local de Taradell va presentar, divendres al vespre, el seu setze documental a la Biblioteca de Taradell que es va omplir per recordar aquell rodatge realitzat l'estiu de 1983. 
Dissabte, 15/07/2017

Es tractava de ‘Recordant...Una rosa al viento', un reportatge d'una durada de 30 minuts i que és el resultat de l'entrevista a 15 persones que van viure des de diferents perspectives aquells dies de rodatge de la pel·lícula ‘Una rosa al viento' a Taradell. La pel·lícula, gravada l'any 1983, comptava amb Xavier Cugat, Mònica Randa i Alfredo Landa com a  artistes més coneguts del panorama estatal d'aquella època. Actors i actrius que van conviure amb els taradellencs durant uns dies. Els quinze entrevistats són Sete Molas, la protagonista del film amb només 12 anys; Jordi Redón, Toni Reig, Maria Carrera, Dolors i Carme Arumí, Pep Gallifa i Josep Valverde ‘Karra', com a representants d'algunes de les persones que els van agafar per fer d'extres; Joan Roma, del Restaurant La Roca; Joan Comerma i Miquela Blanch, de l'Hotel Rosa; Maria Miralpeix, auxiliar d'infermera i Josep Ricart que expliquen, entre altres, anècdotes de la figura de Cugat al poble; també Dolors Vivet, regidora de Salut i Benestar Social de l'Ajuntament de Taradell l'any 1983 que parla de com el rodatge i el foc del 31 de juliol d'aquell any van coincidir i Jacint Font, propietari del Cinema Principal de Taradell, que parla de l'estrena a Taradell.

‘Recordant...Una rosa al viento' conté també imatges cedides per particulars taradellencs i recorda titulars apareguts en diaris de l'època. El pes, però, se l'emporten els punts de vista que ofereixen aquests testimonis i que permeten enfocar el documental per tal que moltes persones s'hi puguin sentir identificades. Persones que, tal i com es veu, recorden amb simpatia, en la majoria dels casos, i curiositat, aquella gravació que 34 anys més tard, molts taradellencs, ja siguin perquè hi van participar, conviure o viure, encara recorden.

Des del GRLT van voler agrair “a totes les persones que hem entrevistat per obrir-nos les portes de casa seva i explicar-nos el seu testimoni”. I també a la Sete Molas, “per què quan li vam explicar que volíem fer aquest documental no hi va posar cap trava, sinó tot el contrari. Si ella ens arriba a dir que no, segurament avui no estaríem aquí”. També van explicar que una de les absències destacades del film i “per problemes de salut” és en Jordi de Can Dolfo.

Un cop projectat l'audiovisual els assistents a l'acte van poder visualitzar el film.

Post Una Rosa al Viento
Post Una Rosa al Viento
Post Una Rosa al Viento

Participació a la jornada ‘La recerca etnològica a la Catalunya Central'

Aprofitant aquest acte es va anunciar que el mes de novembre El Grup de Recerca Local serà l'amfitrió de la cinquena edició de la jornada ‘La recerca etnològica a la Catalunya Central', que forma part del programa Cultura Viva. Es tracta d'una iniciativa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial que té com a objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya. Es farà durant tot el matí del dissabte 11 de novembre a la Biblioteca de Taradell. En ella s'exposaran recerques de temàtiques etnològiques diverses realitzades a les comarques d'Osona i el Ripollès. La jornada és gratuïta i està adreçada als investigadors, però també a totes les persones que poden tenir interès en la recerca etnològica de la Catalunya Central. El Grup de Recerca Local de Taradell hi ha participat en els dues darreres edicions que van tenir lloc al Museu del Ter de Manlleu (2015) i el Museu de la Torneria de Torelló (2016).

El Grup de Recerca Local de Taradell es coordina des de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font.