Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Quinze anys del cicle Taradellencs pel món
Aquest divendres començarà a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell una nova edició del cicle de projeccions de viatges Taradellencs pel món. 

Es tracta d'una activitat que va començar l'any 2003 amb l'objectiu de difondre el fons de senderisme, excursionisme i viatges de la Biblioteca de Taradell i alhora donar l'oportunitat als viatgers taradellencs d'explicar i compartir la seva experiència viatgera. Totes les projeccions començaran a les 8 del vespre.El cicle d'enguany, que arriba a la quinzena edició, es portarà a terme el 6, el 20 i el 27 d'octubre.

Veure entrada completa
Elisabeth Ulibarri a l'Hora del Conte dedicada a la Salut Mental
El 10 d'octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb l'objectiu de fer créixer el coneixement sobre els trastorns mentals i de conscienciar la població sobre aquestes malalties.

 

Aquest any 2017, sota el lema Tu també hi tens molt a fer! es vol involucrar el conjunt de la societat en tots aquests aspectes relacionats amb la salut mental com la prevenció, la sensibilització, la lluita contra l'estigma o la reintegració de les persones amb diagnòstic de salut mental a la comunitat. Per commemorar aquest dia, les Biblioteques d'Osona organitzen diverses activitats. Una d'elles és un club de lectura conjunt però també una Hora del conte dedicada a aquest tema. A la biblioteca de Taradell serà el mateix dimarts, 10 d'octubre. Elisabeth Ulibarri serà l'encarregada de portar a termes aquesta sessió anomenada Un somriure per al Sr. Nonetes.

Veure entrada completa
Joan Vicenç Duran presentarà a la Biblioteca el llibre 'Cero accidentes: ¿Una utopia?'
El proper dijous, 5 d'octubre, a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font tindrà lloc la presentació del llibre Cero accidentes: ¿Una utopia? de Joan Vicenç  Duran.

En aquest llibre, una barreja de realitat i ficció, explica el que considera l'aventura més apassionant de la seva vida professional: canviar el tarannà de tota una plantilla d'una fàbrica per arribar a deu anys sense accidents. El punt de partida no era fàcil: tenien un accident cada tres setmanes. En format d'entrevista, la periodista Laura Duran anirà conduint l'acte per conèixer els detalls personals més interessants d'aquesta aventura inclòs els que no recull el llibre. Joan Vicenç Duran destaca que "no és un  llibre tècnic, és un relat humà d'una part important de la vida de l'autor". La presentació començarà a partir de les 8 del vespre i per acabar es servirà una copa de cava gentilesa de Caves Pere Ventura. 

Veure entrada completa
Club de Lectura amb Tània Juste al Celler Mas Comtal
Una trentena de membres del Club de Lectura de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell van visitar, el passat dijous, el Celler Mas Comtal, a Avinyonet del Penedès. 

Allà s'hi va fer el Club de Lectura del mes de setembre i van poder comentar i debatre sobre la novel·la Temps de Família amb la seva autora, Tània Juste. La jornada va començar a la tarda amb l'arribada al celler. Allà van descobrir la historia d'un celler que elabora vins ecològics i que s'ha convertit en un dels Cellers de referència dins la D.O. del Penedès. Els taradellencs i taradellenques van visitar les vinyes i se'ls hi va explicar la importància d'aquestes, els seus trets característics, el seu cultiu i com aquest condiciona el caràcter i la singularitat del vi.

Veure entrada completa
Exposició: L'escola del Colomer (1942-1959)
Fins al 5 d'octubre es pot visitar al vestíbul de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font l'exposició L'escola del Colomer (1942-1959) elaborada per l'Arxiu  Fotogràfic de Taradell i amb la col·laboració del Grup de Recerca Local.

En aquesta exposició, que s'ha fet coincidint amb els 75 anys de la creació d'aquesta escola i la presentació del llibre L'escola del Colomer i Josefa Lleopart. Història d'una escola i una mestra rural a Taradell (1942-1959), s'hi poden veure fotografies antigues, amb els alumnes i la mestra, fent classe, representacions teatrals, jugant a futbol, excursions, cantant caramelles i també fotografies familiars i del mas El Colomer així com alguna trobada d'exalumnes que s'ha fet anteriorment. La mostra es complementa amb una selecció de documents de l'escola. 

Contes de terror per a adults amb Jordina Biosca
Seixanta minuts de suspens continu amb Jordina Biosca amb el conte-espectacle L'Últim recurs.

Jordina Biosca serà l'encarregada d'oferir el 30 d'octubre un espectacle de terror. Es tracta d'una sessió per a adults que començarà a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca de Taradell. L'espectacle porta per nom L'últim recurs i a banda de Biosca hi haurà l'acompanyament musical de David García a la guitarra elèctrica. L'argument de L'últim recurs gira entorn d'en Gerard i La Maria, que van de viatge de noces. Es porten ben bé 20 anys de diferència però tot i això, estan intensament enamorats. Han resolt que arreu on vagin, seran sempre a llocs on mai no hagin estat abans: volen descobrir-ho tot, tot el que els manca per conèixer d'aquest mon, alhora i conjuntament. Circumstancialment, però, el tren els pararà en un poble on no havien previst anar, i el primer que els rebrà seran les campanes de l'església. Com si fossin campanes de benvinguda tot i que al llarg de la nit, veuran que no es tractava ben bé d'això.L'espectacle de terror amb guitarra elèctrica s'allargarà al voltant de 45 minuts i està oberta a adults i joves.  

 

 

Xerrada: 'Pep Ventura i Els Lluïsos de Taradell'
Amb motiu del bicentenari del naixement de Pep Ventura i de la celebració dels 140 anys de la Cobla Lluïsos de Taradell, el seu director, Esteve Molero i el tible i repertorista de la cobla, Xavier Capdevila, oferiran la xerrada Pep Ventura i els Lluïsos de Taradell.

El 1875 moria a Figueres Josep Maria Ventura i Casas, el genial empordanès que va revolucionar la cobla i la sardana a mitjan segle XIX. Un any després, en un petit municipi osonenc, Taradell, naixia una nova formació musical, els Lluïsos de Taradell, la degana entre les orquestres populars catalanes.

Veure entrada completa
Contes eròtics per a adults amb Sandra Rossi
El 22 de setembre l'actriu argentina Sandra Rossi serà l'encarregada d'explicar, a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, diversos contes “picants”, d'una manera divertida, elegant i sorprenent en una sessió dirigida als adults. 

Amb el nom de Las travesuras de Eros Rossi ens portarà a recórrer diferents situacions eròtiques que es presenten a vegades de forma subtil o descaradament explícites a través de quatre narracions.

Veure entrada completa
Presentació del llibre 'L'escola El Colomer i Josefa Lleopart. Història d'una escola i d'una mestra rural a Taradell. 1942-1959'
La Biblioteca de Taradell serà l'escenari de la presentació del llibre L'escola El Colomer i Josefa Lleopart. Història d'una escola i d'una mestra rural a Taradell. 1942-1959

La presentació del llibre comptarà amb els autors del llibre, Júlia Aregall i Miquel Rosell; amb el Dr. Jacint Torrents, de la UVic-UCC; amb els alcaldes de Taradell i Tona, Lluís Verdaguer i Josep Salom i amb Montse Lleopart i Teresa Mirambell, d'El Colomer. La presentació es farà el proper dijous, 21 de setembre a partir de les 8 del vespre.

Veure entrada completa
Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic dedicada a la Festa de l’Arbre de Taradell
Per segon any consecutiu, l'Arxiu Fotogràfic de Taradell col·laborarà amb la Mostra  Internacional de Cinema Etnogràfic organitzada des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

Enguany s'ha pogut recuperar una filmació sobre la Festa de l'arbre a Taradell realitzada a finals dels anys 70. L'activitat, que es portarà a terme a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font el 15 de setembre, també servirà per recordar aquesta festa, documentada ja l'any 1904. L'any 1925 es va deixar de fer i no va ser fins 50 anys més tard, concretament el 23 de maig de l'any 1976 quan, encara que només durant tres anys, es va recuperar aquesta tradició que més enllà de commemorar l'arribada de la primavera i l'esclat de la natura simbolitzada per l'arbre, a Taradell tenia una vessant cultural i patrimonial.

Veure entrada completa