Biblionotícies

Viu el dia a dia de la teva biblioteca!
Recepció dels alumnes de l'intercanvi Taradell-Contres
El 4 de maig van arribar a Taradell els alumnes francesos de l'Institut de Contres que estan d'intercanvi amb els alumnes de l'INS Taradell. 
Aquest dijous, penúltim dia de la seva estada en terres osonenques, es farà a la Biblioteca de Taradell, un acte que servirà per acomiadar els alumnes i professors francesos que tenen entre 14 i 15 anys i estan estudiant espanyol. Aquesta activitat començarà a les 7 de la tarda i es projectaran dispositives del Castell del Loite, també fotografies de l'estada dels alumnes de l'INS Taradell a França, el passat mes d'abril i parlaments a càrrec de l'alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer i del director de l'Institut, Àngel Pozas. L'acte està obert a tota la població. 
Exposició: 'Les nostres arrels'
Amb motiu de la festivitat de Sant Isidre, patró dels pagesos, l'Arxiu Fotogràfic surt al carrer amb l'exposició anomenada Les nostres arrels.

Taradell és un poble històricament dedicat a la pagesia. Aquesta mostra de fotografies vol ser un petit homenatge a aquest passat, a aquests homes i dones que tenien cura de la terra, l'estimaven i a l'hora en treien profit. Es tracta d'un recull d'una vuitantena de fotografies en el qual es mostra el procés de la collita, els paisatges agrícoles, el treball dels professionals i en definitiva, com ha evolucionat la vida a pagès.

Veure entrada completa
Els Goigs de Taradell recollits en un llibre i una exposició
Antoni Gimeno ha recollit en un llibre els goigs de Taradell. Es tracta d'un recull dels goigs que es canten o s'han cantat en el terme municipal de Taradell i en els respectius aplecs de les rodalies. 

En Els goigs de Taradell, tal i com s'anomena el llibre, hi podem trobar un inventari de les edicions conegudes dels goigs a Taradell, més de 50. Per una banda hi trobem els que s'han editat sobre el terme de Taradell. En total n'hi ha 38: Sant Genís (6), Sant Sebastià 810), Santa Llúcia (4), Sant Antoni Abat (1), Sant Quirze i Santa Julita (5), Mare de Déu de Mont-rodon (4), Santa Creu del Castell (1), Sant Lluís De Gonzaga (1) i dos goigs festius.

Veure entrada completa
Exposició de fotografies sobre els 140 anys d’Els Lluïsos
Amb motiu del 140 aniversari de la cobla Lluïsos, la formació musical en actiu més antiga de Catalunya, del 24 d'abril al 12 de maig, l'Arxiu Fotogràfic de Taradell tornarà a sortir al carrer.

En aquest cas per exposarà més d'un centenar de fotografies de la cobla-orquestra Lluïsos des dels seus inicis i fins a l'actualitat. Es tracta de fotografies antigues, la que més data de l'any 1908, però també es podrà veure la fotografia més recent que s'ha fet la formació per promocionar la gira d'aquests 140 anys d'història; fotografies que representen alguns dels moments més importants d'Els Lluïsos, però també fotografies plasmades en plena audició, de les diferents èpoques, d'audicions en poblacions on Els Lluïsos hi ha tocat pràcticament sempre i també dels músics, els veritables protagonistes. L'exposició es podrà visitar al vestíbul del Centre Cultural Costa i Font.

Veure entrada completa
'Història d'un Jardí' al Nascuts per Llegir
Eva González serà la protagonista de la segona edició de l'any del projecte Nascuts per Llegir a la Biblioteca de Taradell.

Serà el 9 de maig a partir de 2/4 de 6 de la tarda en una activitat adreçada a nens i nenes fins a 3 anys. Les places són limitades i cal inscripció prèvia per a poder-hi participar. L'espectacle que presentarà González és Història d'un jardí. En ell explica la història del jardí d'un castell en una narració que s'estructura de manera fragmentada i en cada episodi es presenta un dels éssers (formigues, flors, etc.) que viuen al jardí o els astres i fenòmens atmosfèrics com el sol, lluna, pluja, trons, arc de sant Martí, etc. que ens acompanyen quotidianament.

Veure entrada completa
33è Cicle de projeccions del Centre Excursionista de Taradell a la Biblioteca
Durant el divendres del mes de maig tornarà el cicle de projeccions del Centre Excursionista de Taradell a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font.

Enguany arriba a la 33a edició i constarà de quatre sessions que es faran els dies 5, 12, 19 i 26 de maig a 2/4 de 10 del vespre i l'entrada és gratuïta. La primera sessió, el 5 de maig, comptarà amb una doble projecció: Euvielha, de 26 minuts de durada, i El Garmo negro i l'aixeta amagada, de 25 minuts. Les dues aniran a càrrec de Josep Maria Parareda i Rosa Maria Aregall.

Veure entrada completa
Col·laborem amb els alumnes del Parvulari de l'escola Les Pinediques

Seguim col·laborant amb les escoles de Taradell. Aquest dimecres, la Laura Pujols, va portar una maleta amb llibres als alumnes del Parvulari de l'escola Les Pinediques.  I és que els alumnes de P3, P4 i P5 d'aquest centre taradellenc estan treballant l'abecedari i des de la biblioteca els hi hem proporcionat alguns llibres sobre aquesta matèria. A més a més, ens han convidat a veure l'exposició que estan preparant i en la qual també hi formaran part aquests llibres. 

Un microconte de Ramon Erra, a la façana de la Biblioteca de Taradell
Per tercer any consecutiu, la Biblioteca de Taradell se suma a les activitats que s'organitzen des dels Serveis Territorials de la Catalunya Central per celebrar la Diada de Sant Jordi.

Des d'aquest dimecres, a a la façana de la Biblioteca Antoni Pladevall i Font, es pot llegir un microconte. Si fa dos anys l'escollit va ser Antoni Pladevall i Arumí i l'any passat Joan Pinyol, enguany el protagonista és l'escriptor Ramon Erra.Taradell és juntament amb Vic, Manresa, Berga i Solsona els llocs on el Departament de Cultura a les Comarques Centrals ha escollit per exposar aquests microcontes amb l'objectiu de contribuir a la creació literària d'aquesta gènere. Paral·lament, també s'han editat punts de llibre amb els mateixos microcontes que des d'aquest dimecres s'han començat a repartir entre els usuaris de la Biblioteca de Taradell.

Veure entrada completa
El documental 'La Pemba torna a Goli' a la Biblioteca
El dilluns 24 d'abril a 2/4 de 10 del vespre es presenta el documental La Pemba torna a Goli a la Biblioteca de Taradell.

Es tracta d'una preestrena prèvia a l'estrena televisiva de TV3 i l'entrada és gratuïta. La Pemba torna a Goli és una coproducció de Jopergon i TV3 que s'ha rodat a l'Himalàia nepalès durant la passada tardor i que mostra com és la vida en una comunitat xerpa allunyada del contacte amb el progrés alhora que presenta a la seva protagonista com a exemple d'integració i superació.

Veure entrada completa
L’app BibliotequesXBM, disponible per a iOS
Ja tens disponible per al sistema operatiu iOS la darrera versió de l'app BibliotequesXBM, que des del 2016 incloïa, per a la versió Android, novetats importants pel que fa a disseny i funcionalitats. 

Gràcies a aquestes novetats, l'aplicació, que permet dur el carnet de la biblioteca al telèfon mòbil, pot desar ara fins a 10 carnets diferents i fer els tràmits de tota la família com el préstec o autopréstec de documents o gaudir dels avantatges culturals sense haver de dur a sobre el carnet de la biblioteca. 

La versió actualitzada també permet l'accés al compte personal del Catàleg Aladí per renovar i reservar documents, així com modificar les dades personals. Aquesta funció se suma a la possibilitat de reservar ordinadors a qualsevol biblioteca de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Veure entrada completa