Debat a bat

La biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell ha estat un dels equipaments de la Xarxa de Biblioteques Municipals seleccionat per participar al projecte ‘Debat a Bat', una iniciativa que té com a objectiu desenvolupar el pensament crític dels joves d'entre 12 i 16 anys i posar al seu abast els àlbums il·lustrats i noves formes de lectura i escriptura, un univers on art, literatura i filosofia es donen de la mà.

L'activitat pretén que els joves descobreixin els àlbums il·lustrats com a elements de dinamització i de descoberta de noves formes de lectura i escriptura; que desenvolupin el seu esperit emprenedor i participatiu i el seu pensament crític; vol promoure estratègies de treball i dinamització centrats en la participació directe, el diàleg i l'escolta; i vol crear una comunitat orientada a explorar noves eines i mètodes per fomentar la lectura entre el públic jove.  

La previsió és desenvolupar aquest projecte al llarg de dos anys, amb accions puntuals i independents que es faran un cop per trimestre. Al llarg d'aquest 2019, a la Biblioteca de Taradell s'hi programaran tres Bats centrats en tres àlbums il·lustrats que obren el debat i la reflexió al voltant d'una idea. Es tracta d'Allò que no es veu, basat en el llibre Flotante de David Weisner; La lluita, basat en el llibre L'enemic de Davide Cali i El què dius i no dius, basat en el llibre La casa perduda de Shaun Tan. La primera trobada serà el 12 d'abril.

Amb aquest nou projecte, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font vol mostrar el seu compromís en vers al públic juvenil i per poder crear, experimentar, compartir i reflexionar conjuntament de la mà dels joves i defensar el gran potencial que aquests tenen tot compartint el gust per la lectura. Es tracta d'una experiència diferent: no és un club de lectura, ni un joc, ni una xerrada, sinó una activitat on s'han de deixar portar, s'hi han de poder sentir còmodes, podran dir-hi la seva, opinar, pensar i reflexionar sobre idees que s'aniran introduint a poc a poc. L'objectiu final és que s'ho passin bé i que s'adonin que la biblioteca els obre les portes de bat a bat. 

 

Allò que no es veu

Tenia com a protagonista l'àlbum il·lustrat Flotante de David Wiesner. Es va fer el 12 d'abril i hi van participar 15 nois i noies. Se'ls va reunir a l'entrada de la Biblioteca on se'ls va explicar que realitzaríem una activitat nova però sense donar-los massa informació per mantenir la intriga. Se'ls va tapar els ulls, se'ls va conduir ‘a cegues' per la Biblioteca fins a una sala, totalment fosca, en la qual es va portar a terme l'activitat. Primer es va projectar l'àlbum il·lustrat Flotante, a través del qual, els alumnes construïen un diàleg i havien de contestar una sèrie de preguntes que proposaven les bibliotecàries i que els va portar a un procés d'anàlisi i comprensió.

Tot seguit van haver d'escollir un camí, a partir de diferents cordes que els conduïen fins a un àlbum il·lustrat. Aquí van haver de reflexionar sobre el perquè havien escollit aquell camí i no un altre (cada camí tenia un nom) i a continuació van llegir l'àlbum il·lustrat que havien trobar al final del camí escollit. Finalment van posar en comú cada història i un cop més van dialogar i reflexionar sobre el tema en comú que tenien aquests llibres. D'aquesta manera van entendre el que hi és però no es veu, fet que ens limita a saber quins camins hem de triar a la vida. Com a conclusió podem dir que al llarg de l'activitat van experimentar i veure el món que els envolta d'una manera diferent, causant diferents reaccions a les seves vides.

 

 

La lluita

Girava al voltant del llibre L'enemic de Davide Cali. Es va fer el 19 de juliol i va comptar també amb una quinzena de joves que realitzaven el camp de treball d'El Puntal. Tractava sobre el tema de la guerra, els pactes, les lluites… Per iniciar l'activitat i ambientar els participants es va crear un circuit que tenia com a punt de sortida el Parc Infantil ubicat als jardins Centre Cultural Costa i Font. Els participants van haver de superar diferents proves per aconseguir entrar a la Biblioteca, on els esperava un darrer obstacle: una xarxa. Un cop a la Biblioteca es van crear dos bàndols i es va procedir a la lectura de l'àlbum il·lustrat L'enemic. En diverses ocasions però, es feien pauses en les quals els dos bàndols s'enfrontaven  i alhora reflexionaven sobre aquesta situació que s'exposa en el llibre, es va parlar dels conflictes bèl·lics i del paper que té el personatge del llibre al voltant de la guerra.

Finalment, i dividits en grups de tres, també van poder mirar i consultar altres llibres relacionats amb aquest tema, construint una 'perfomance' inspirada en la lectura que acabaven de fer. Tot seguit van haver de defensar la seva creació davant de la resta de companys. Els joves van reflexionar sobre el perquè de les morts, els enemics i la guerra i si només el diàleg pot acabar amb un conflicte.

Debat a bat la lluita (1)
Debat a bat la lluita (2)