Respecte la llei de la racionalització i sostenibilitat de l’administració local (CiU)

La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) va entrar en vigor el 31 de desembre de 2013 i, per tant, és d'aplicació, tot i que no tots els preceptes són d'aplicació immediata.

CIU durant tot el procés de tramitació de la LRSAL i fins a data d'avui s'ha mantingut ferma en el seu posicionament contra la reforma local proposada pel Govern espanyol.

Al nostre entendre es tracta d'una reforma recentralitzadora que allunya de tots els municipis competències tan importants com l'educació, la sanitat o l'atenció social, i en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants també afecta a la prestació dels serveis més bàsics (a Catalunya som 882 ajuntaments).

La reforma local de l'Estat porta a què bona part dels problemes o incidències dels serveis actuals hagin de ser tramitades per una administració superior. També pot fer perdre proximitat i immediatesa, i pot produir una gestió amb un major desconeixement de la realitat social que patim els ciutadans i ciutadanes, allunyant el tracte directe amb l'ajuntament.

L'Ajuntament no podrà fer polítiques de reinserció social, ni dissenyar la seva pròpia política de serveis socials, ni gestionar el servei de teleassistència, ni donar suport a persones amb risc d'exclusió social, ni donar i gestionar ajuts socials, ni atendre les necessitats i problemàtiques que afecten a la dona, ni donar ajuts i polítiques per a joves. Només ens podrem limitar a atendre situacions d'emergència.

L'Ajuntament no podrà fer serveis d'inspecció sanitària com ara el control sanitari de les indústries d'aliments i begudes (salmonel·losi, plagues etc....).

Aquesta llei recentralitzadora fa que els ajuntaments vegin limitada la seva capacitat per crear i gestionar escoles bressol, escoles de música, escoles d'adults i qualsevol altre servei d'ensenyament no reglat.

També posa en risc que aquests serveis no es puguin mantenir amb aportacions públiques dels ajuntaments i que el cost de les places passin a dependre, en major mesura, de la nostra capacitat econòmica com a pares o usuaris.

La reforma local de l'Estat fa que als ajuntaments ja no els corresponguin competències en protecció del medi ambient i tan sols podran exercir algunes funcions en matèria de medi ambient urbà.

La reforma local de l'Estat afecta també les polítiques per incentivar l'economia local i potenciar l'ocupació que realitzem els ajuntaments.

En resum, una llei que té la voluntat de recentralitzar la gestió dels ajuntaments, abolir l'autonomia local i privatitzar els serveis que prestem els ens locals.

Grup Municipal de CIU